Дачић: У извештају Унмика ЗСО само узгред споменута

У седишту Уједињених нација завршена је седница Савета безбедности на којој се дискутовало о најновијем извештају генералног секретара УН о Косову. Шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је да ће Србија, "без обзира на чест недостатак конструктивности друге стране", наставити спровођење бриселских договора и политику мирног решавања конфликата. Косово је спремно да настави даље, али Србија мора да буде спремна да га пусти, да се суочи са прошлошћу и да учи из ње, истакла је косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку. Велика Британија и САД затражиле ређе седнице о Косову.

Бан Кимун је у извештају позвао лидере у Београду и Приштини да наставе дијалог о нормализацији односа, али и да притом покажу спремност на компромис како би обезбедили бржи завршетак тог процеса у корист свих.

Извештајем је обухваћен период од 16. априла до 15. јула ове године.

Кад је реч о дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, Бан је констатовао да се у практичној примени постигнутих договора није много одмакло, али напомиње да су обе стране изразиле посвећеност наставку дијалога.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је на представљању новог тромесечног извештаја о раду Унмика на седници Савета безбедности УН рекао да ће Србија, "без обзира на чест недостатак конструктивности друге стране", наставити спровођење бриселских договора и политику мирног решавања конфликата.

"То је дуготрајан процес у којем често немамо саговорника који с нама дели визију просперитетног и политички напредног региона", рекао је Дачић и додао да Србија не жели да ситуација на Косову и Метохији буде латентна претња стабилности и напретку Србије и региона.

Дачић је упозорио да ће амбасадорка Косова у САД Вљора Читаку говорити о наводном геноциду и етничком чишћењу и истакао да је то још једна "пропагандна парола и лаж".

"Од 427 насеља у којима су живели Срби, они су данас протерани из 311. То јесте етничко чишћење, али Срба", рекао је Дачић, наводећи резултате пописа из 1981, који је спроведен, како је рекао, пре Слободана Милошевића, и 2011, који су спровеле приштинске власти.

Дачић је оценио да у новом извештају о раду Унмика није на адекватан начин представљен значај ЗСО, која је само узгредно споменута.

"Тражимо прилику за дијалог и договор у пуној сагласности с међународним правом и повељом УН уместо једностраних потеза", рекао је Дачић и додао да "оно што се дешава Србији сутра може да се деси било којој другој држави на свету".

Дачић је позвао земље које нису признале независност Косова да, упркос притисцима, остану доследне у поштовању међународног права и Повеље УН, а оне државе које су признале независност, да преиспитају своју одлуку.

Српски министар је рекао да је безбедност на КиМ увек била нестабилна и да су ту нестабилност појачали радикализација политичке климе и погоршање безбедносне ситуације услед јачања политичког и верског екстремизма.  

Косовски Албанци су, додао је Дачић, процентуално, у односу на број популације, најзаступљенији у редовима Исламске државе.

Из извештаја је нестао аспект људских права припадника мањинских заједница, оценио је Дачић, који је поздравио позив у извештају упућен лидерима да врате у фокус безбедан и одржив повратак избеглица и интерно расељених лица.

Дачић је рекао и да су недопустиви бројни случајеви скрнављања српских културних и верских објеката, као и да је у само једној реченици наведено да је било 86 инцидената против припадника мањинских заједница, већином косовских Срба.

Дачић је подсетио и да је од јуна заплена свих књига на српском језику постала редовна пракса.

Косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку рекла је да постоји контрадикторност када је реч о примени Бриселског споразума, тврдећи да Србија то питање користи као покриће како би се мешала у унутрашња питања Косова и да би одржала паралелне институције.

"Посвећени смо дијалогу, али потребно је да процес буде динамичнији и више окренут резултатима. Приштина ће применити сваки споразум из Брисела. Али наш посао је тежак кад Србија одржава паралелне институције широм Косова, и ствара колоније, и крши наш Устав и Резолуцију 1244", рекла је она на седници СБ УН.

Читаку је такође запитала шта Србија ради када је стабилност у питању.

"Жели да подигне споменик Милошевићу? Каква је то порука за жртве Вуковара, Сребренице, Косова – да ли је то помирење – рехабилитација највећег злочинца после Другог светског рата. И коју поруку Србија шаље сопственом народу?"

Без обзира на то како се Србија понаша, Косово неће дозволити да га повуче на тај пут, додала је она.

"Косово има свој коначни статус, слободна је, независна и суверена земља", рекла је Читаку, додајући да се оно још суочава са изазовима, али не таквим, како каже, да би се СБ УН састајао свака три месеца и "трошио драгоцено време".

У прилог томе наводи да је у Бановом извештају наведено да је на Косову избио сукоб између косовских Срба и Албанаца око места за паркинг.

"Не кажем да живимо у рају. Косово још није оно о којем сањамо, има још много тога да се уради, посебно против организованог криминала и корупције. Сви наши грађани заслужују исту прилику за напредак без обзира на верску, етничку и сваку другу припадност", истакла је Читаку.

Косово је спремно да настави даље, али Србија мора да буде спремна да га пусти, да се суочи са прошлошћу и да учи из ње.

Дијалог Београда и Приштине је "дубоко замрзнут" и косовске власти су неспремне да примене договор о Заједници српских општина, изјавио је руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин.

Он је у обраћању Савету безбедности УН рекао да је за превазилажење тог застоја у дијалогу потребно јаче присуство светске организације у Покрајини.

Према његовим речима, питање демаркације границе са Црном Гором изнело је на површину и јаче позиве за уједњење свих албанских земаља и стварање "велике Албаније".

Чуркин је такође рекао да се развлачи почетак рада Специјалног суда за ратне злочине на Косову, "траже се изговори", да би се "идентификовали и неутралисали сведоци".

"Скрећемо пажњу да је Косово 'сива зона' у Европи не само за организовани криминал већ и за исламисте", рекао је Чуркин.

Чуркин је, такође, оценио као неприхватљиве изјаве Приштине да је Мисија УН на Косову инструмент руског утицаја и додао да то сматра нападом на Унмик и УН.

Он је такође скренуо пажњу да у извештају Унмика није споменута "епизода" у којој је руски амбасадор у Београду приликом посете Косову тражио састанак са командантом Кфора, али он за то није нашао времена.

Танин: Бриселски дијалог остаје камен темељац помирења

Бриселски дијалог Београда и Приштине остаје камен темељац помирења, рекао је пред Саветом безбедности шеф Унмика Захир Танин.

Обраћајући се Савету безбедности видео-бимом из Приштине, додао је да је од српских лидера у Београду чуо да је неопходно да тај дијалог буде успешан.

"Премијер Александар Вучић је посебно нагласио да се губи превише времена и да је потребно озбиљније опредељење за дијалог, не само лидера и преговарача већ и ЕУ и свих у међународној заједници", истакао је Танин.

Говорећи о напретку у посматраном периоду, Танин је констатовао да је настављен напредак, и указао да је започела реконструкција главног моста у Косовској Митровици и да су смањене разлике у преговорима о телекомуникацијама.

Додао је да су за формирање Заједнице српских општина потребни додатни напори. Према речима Танина, важан је прагматизам обе стране да би се тај процес продубио.

Танин костатује да се мало расељених лица вратило домовима и прецизирао да је 16.000 расељених на самом Косову, а много више ван Косова.

На седници су говорили амбасадори 15 држава чланица Савета безбедности УН. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се