Назарбајев: Србија је важан партнер Казахстана у Европи

Потписани споразуми омогућавају бољу сарадњу и успостављање директних контаката Србије и Казахстана, сматра Нурсултан Назарбајев. Николић је захвалио казахстанском колеги на принципијелном ставу о непризнавању Косова и Метохије и противљењу уласка Косова у Унеско.

Председник Казахстана Нурсултан Назарбајев изјавио је да је Србија важан партнер Казахстана у Европи, али да трговински и економски односи не одговарају могућностима две државе.

Назарбајев je рекао да разговори које је данас имао са српским званичницима показују општу тежњу за ширење сарадње између двеју земаља, те да ће његова земља подржати сарадњу са Србијом у оквиру Евроазијске економске уније.

"Размотрили смо могућност заједничке сарадње у оквиру Евроазијске економске уније. Знамо да Србија жели да формира зону слободне трговине, а Казахстан ће као члан тог савеза односно уније то подржати", рекао је Назарбајев новинарима у Београду после састанка са председником Николићем.

Подсетио је да су у мају у Астани лидери земаља Азијске економске уније донели одлуку о почетку преговора о унификацији трговинског режима између Србије и Евроазијске економске уније како би се формирала зоне слободне трговине.

Назарбајев је рекао да су се две стране договориле о тесној сарадњи у оквиру активности Казахстана као несталног члана СБ УН за период 2017 - 2018. и да је то српска страна активно подржала.

"И ми смо им искрено захвални", рекао је Назарбајев.

Рекавши да ће у јуну следеће године бити отворена изложба EXPO 2017. на тему нове енергетике, Назарбајев је позвао српску страну да отвори своје павиљоне и представи своја достигнућа.

Председника Србије Томислава Николића позвао је да буде почасни гост и посети ту земљу.

Назарбајев је истакао да је захвалан на откривању споменика казашком песнику и фолософу Замбилу Ззамбајеву.

"То јача наше пријатељство. Навео бих и српску изреку у вези са нашим пријатељством: Ништа земљу не чини тако пространом као пријатељ у даљини, они стварају географске ширине и географске дужине", рекао је председник.

Указујући да се Казахстан налазимо у стадијуму успостављања великог Пута свиле и да учествује у стварању инфраструктурних пројеката, Назарбајев је позвао српске компаније да узму учешће у томе.

У Казахстану, како је рекао, послује 15 заједничких предузећа са учешћем српског капитала у области грађевине и трговине, рекао је он и додао да су данас дефинисани приоритетни правце наше сарадње, а то су индустрија, грађевина, пољопривреда, саобраћај, тразнит, медицина, туризам.

"Споразуми о сарадњи које смо данас потписали представљају почетак сарадње у правној сфери у циљу олакшаног успостављања директних контаката међу нашим наоридма. На снази је безвизни режим, а данас је главни циљ преговора било активирање трговинско - економске сарадње", рекао је Назарбајев.

Николић: Историјска посета Назарбајева

Николић је прву посету Београду председника Казахстана Нурсултана Назарбајева назвао историјском јер шаље искрену поруку пријатељства две државе и истовремено му захвалио на принципијелном ставу о непризнавању Косова и Метохије и противљењу уласка Косова у Унеско.

Николић је током заједничког обраћања истакао да је Казахстан на тај начин показао приврженост демократским вредностима и принципима, чиме је омогућио Србији да заштити своју културну баштину на КиМ.

Председник Србије је додао и да очекује да се иницијатива Косова за чланство у Унеску понови следеће године и апеловао на пријатеље Србије да јој помогну у спречавању те "антицивилизацијске и безумне намере".

Николић је подсетио председника Назарбајева да постоје повећани безбедности ризици на Косову и Метохији, религијски екстремизам и учешће становника албанске националности у бројним терористичким акцијама у кризним подручјима широм света.

Говорећи о економској сарадњи Николић је рекао да од Казахстана очекује да помогне Србији да постигне договор са државама чланицама Евроазијске уније у ослобађању царинских дажбина.

Рекао је и да две земље имају значајну перспективу за економску сарадњу у области енергетике и рударства, грађевинске оперативе и у пољопривреди.

"У првих шест месеци ове године робна размена са Казахстаном износила је 21,2 милиона евра, док је прошле године робна размена износила 166,5 милиона америчких долара", указао је председник Србије.

Николић је рекао да је Србија опредељена за развој добрих односа са Казахстаном, посебно на економском плану, као и да му је изузетно задовољство што је данас потписано пет билатералних споразума "који ће у великој мери унапредити сарадњу и олакшати размену робе и услуга, као и живот грађана".

"Остајемо доследни у реализацији евроинтеграција као свог спољнополитичког приоритета, али дајемо пуну подршку и другим интеграционим процесима као што је Евроазијска унија", рекао је Николић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво