Други дан посете казахстанског председника, потписано више споразума

Уз почасну паљбу и интонирање химни двеју земаља, испред Палате "Србија" почео је званични део посете казахстанског председника. Србија је наш велики партнер у Европи и близак пријатељ, поручио је Нурсултан Назарбајев. Николићу додељен Oрден првог степена пријатељства. Потписано пет међудржавних споразума.

14.20 - У Београду откривен споменик казахстанском песнику Жамбилу Жабајеву.

12.15 - У току састанак Назарбајева са премијером Србије Александром Вучићем.

11.50 - Председник Николић је у заједничком обраћању медијима рекао да очекује да ће потписани споразуми снажно унапредити свеукупне односе Србије и Казахстана. Србија је важан и перспективан партнер Казахстана, рекао је Назарбајев и поручио да потписани споразуми омогућавају почетак сарадње и у правној сфери.

11.45 - Назарбајев и Николић потписали заједничку изјаву, након чега је уследило и потписивање међудржавних споразума.

11.20 - Након билатералног састанка двојице председника уследили су разговори српске и казахстанске делегације.

10.25 - Назарбајев доделио Николићу Oрден првог степена пријатељства.

10.15 - Србија има много пријатеља у свету – веће и мање, а Казахстан убрајамо у веће пријатеље, рекао је председник Николић казахстанском колеги пред билатерални састанак. Србија је наш велики партнер у Европи и близак пријатељ, а ово је веома значајна посета јер ћемо унапредити наше пословне односе, истакао је Назарбајев.

10.05 - Уз интонирање химни и уз највише војне и државне почасти испред Палате "Србија", почео званични део посете казахстанског председника Србији.

Нурсултана Назарбајева је испред Палате "Србија" дочекао председник Србије Томислав Николић, уз највише војне и државне почасти и испаљивање плотуна.

Назарбајев је потом одликовао председника Србије Орденом пријатељства уз поруку да је Србија велики пријатељ и партнер те земље у Европи.

"Казахстан је богата земља и расположени смо да сарађујемо са вама", поручио је Назарбајев током церемоније доделе ордена.

Истакао је да ће са представницима Србије размотрити све политичке проблеме региона и целог света.

"И сами сте изразили спремност и жељу да ојачамо пријатељство и сарадњу, о томе смо говорили и приликом ваше посете Казахстану, увек нас подржавате и због тога сам ја донео указ о додели Ордена пријатељства", рекао је Назарбајев Николићу.

Захваливши на позиву, Назарбајев је навео да је његова посета наставак добре сарадње.

"Ове године се навршава 20 година од успостављања дипломатских односа наше две земље, а Казахстан обележaва и 25 година независности. Ово је веома значајна посета због тога што хоћемо да унапредимо наше економске односе", рекао је Назарбајев.

Србија је, како је истакао, велики партнер Казахстана у Европи и близак пријатељ.

"Ту смо да подржимо Србију и наравно, у вези са нашим будућим пројектима, очекујем подршку са ваше стране", рекао је Назарбајев.

Истакао је да жели да се оснажи економска сарадња две земље, као и сарадња у области трговине, пољопривреде, медицине, фармације...

Председник Србије је истакао да пријатељство које постоји између две државе и народа треба претворити у односе који доносе бољи живот за грађане.

"Србија има много пријатеља у свету, има мање и веће пријатеље, а Казахстан убрајaмо у оне веће", рекао је Николић.

Захвалио је Назарбајеву на принципијелном ставу Казахстана у вези са територијалним идентитетом и суверенитетом Србије, као и гласањем у Унеску да, како је рекао, оно што је српско остане српско.

Председник Србије је додао да му је част што је одликован Орденом пријатељства.

Након билатералног састанка одржан је састанак делегација две земље које су предводили председници. Потом су Назарбајев и Николић потписали заједничку изјаву, а уследило је потписивање пет споразума. Након заједничког обраћања медијима, са казахстанским председником састао се и премијер Србије Александар Вучић.

Затим је у присуству два председника, премијера Вучића као и више чланова влада две земље откривен споменик казахстанском песнику Жамбилу Жабајеву. 

Председник Казахстана је јуче стигао у тродневну посету Србији. Очекује се да ће његовом посетом бити знатно унапређени економски односи две земље.

Долазак казахстанског председника прати и велики број новинарских екипа из те земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво