Вучић и Пуповац: Уклонити тензије између Београда и Загреба

Председник Владе Србије Александар Вучић и председник Српског народног већа у Хрватској Милорад Пуповац констатовали су да је потребно да се отклоне оптерећења и тензије у комуникацији између Београда и Загреба.

Премијер Вучић је у разговору са Пуповцем у Београду истакао опредељење Владе Србије, као и своје лично, да се сва спорна питања у односима двеју држава решавају међудржавним дијалогом, уз уважавање аргумената обеју страна, без јавних конфронтација.

Пуповац је захвалио премијеру Вучићу на таквом опредељењу и пренео му подршку српске заједнице у Хрватској за смиривање присутних јавних тензија.

Такође је изразио подршку спремности српског премијера да се у што скорије време састане са хрватским званичницима, истакавши политичку важност и добробит коју је имао његов недавни сусрет и разговор са председницом Републике Хрватске Колиндом Грабар Китаровић о питањима положаја националних мањина – Срба у Хрватској и Хрвата у Србији.

Председник Српског националног већа каже за РТС да је битно да се уклоне тензије у јавности, а да добре односе Загреб кочи јер не види штету коју прави.

"Кочи јер људи који заговарају кочење, а то није сва хрватска политика, су слепи за чињенице које нису добре ни за хрватску, ни за европу, ни за регију, нису добре за све оно што Хрватска треба чинити да би допринела и својим интересима али и интересима Европе", навео је Пуповац.

Сусрети представника Срба из Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије током претходних месеци допринели су да се дође до заједничког именитеља а то је, објашњава, изградња поверења с народима с којима деле живот.

"Обнова поверења у целој регији и допринос како Срби могу допринети томе, дакле како да се политика стабилности у регији, мира и сарадње у регији промовише преко нас који живомо ван републике Србије", навео је Пуповац.

Милорад Пуповац наглашава и да је свако сукобљавање Београда и Загреба трауматично за Србе у Хрватској. Добри односи су утолико више битни јер све лоше поруке Срби у Хрватској осете на властитој кожи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво