Шведски премијер похвалио развој Србије

Стефан Левен допутовао је у званичну посету Београду, што је прва посета једног шведског премијера Србији после више од четири деценије. У изјави за РТС каже да је дошао у Србију да би похвалио развој који је наша земља учинила и нагласио да је Шведска подржавала и подржава пут Србије ка Европској унији.

Шведског премијера на аеродрому "Никола Тесла" дочекао је председник Владе Србије Александар Вучић, после чега су прошетали Калемегданом и Кнез Михаиловом улицом.

У изјави за РТС, шведски премијер се захвалио на добродошлици истакавши да жели да похвали напредак Србије и њен циљ да постане чланица Европске уније. 

"Обећао са премијеру Вучићу да ћу доћи, срећан сам јер наше земље имају одличне односе", рекао је Левен.

Подсетио је да Шведска и Србија већ имају снажне привредне односе. "Већ 80 шведских компанија ради у Србији и наш извоз је двоструко већи од српског извоза у Шведску. Радићемо на унапређењу те сарадње", рекао је Левен.

Он је нагласио да ће се сарађивати и по питању миграната и избегличке кризе, где је Србија, како је истакао, преузела огромну одговорност.

"Јако је добро што Србија и премијер Вучић пазе и на то да развијају добре односе у суседству, што је јако добро за Европу", рекао је Левен.

Према његовим речима, Шведска је подржавала Србију од првог дана на путу европских интеграција и још је подржава.

"Срећни смо што су отворена два поглавља, знам за амбицију да се затворе сва поглавља наредних година и ми подржавамо тај напредак", казао је председник шведске владе. 

Премијер Србије Александар Вучић захвалио је Стефану Левену на посети Београду, посебно због тога што му српска престоница није успутна станица.

"Показао је да је велики пријатељ наше земље. Шведска подржава Србију на европском путу и очекујемо већи долазак шведских инвеститора како би повећали нашу трговинску размену", рекао је Вучић.

"Ми смо захвални Шведској на бројним донацијама, рачунамо да нам шведски пријатељи могу помоћи у прављењу што бољих односа у региону", навео је српски премијер. 

Вучић је рекао да би долазак шведских компанија и нас учинио марљивијим баш као што су и они. 

"Желимо да учимо од њих и доласком такве врсте одговорности и озбиљности, истовремено бисмо и себе мењали", рекао је Вучић.

Шведском премијеру смо показали Калемегдан и део наше историје а верујем да ћемо моћи да му покажемо и део наше будућности колико већ сутра, истако је премијер Србије.

Према његовим речима, веома је важно да Србија има пријатеље као што је Шведска и додао да је та земља своје проблеме увек решавала на миран начин и да нам је и таква подршка добродошла. 

"Нама су данас најпотребнији мир и стабилност и ако то будемо имали за друге ствари се не плашим. Ми ћемо са нашим пријатељима те ствари решавати", рекао је Вучић.  

Левен и Вучић су вечерас прошетали Калемегданом и Кнез Михаиловом улицом,  а друштво су им правили градоначелник Београда Синиша Мали, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић...

Високог госта из Шведске водич Туристичке организације Београда Симонида Поповић упознала је са историјом и значајем Београдске тврђаве.

Код фонтане "Борба" на Калемегдану приређен је и краћи културно-уметнички програм. Ансамбл Коло извео је сплет народних игара и отпевао песму "Ово је Србија".

Двојица премијера потом су прошетала Кнез Михаиловом улицом где су их грађани спонтано поздрављали, а шетњу су завршили у кафићу "Информбиро". 

Шведски премијер ће сутра имати званичне разговоре са Вучићем и председником Србије Томиславом Николићем. Главне теме биће европске интеграције Србије и, пре свега, економска сарадња две земље.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво