Милошевић поново дели политичку сцену Србије

Бивши председник Србије и СРЈ Слободан Милошевић поново је доспео у жижу јавности после једног тумачења пресуде Радовану Караџићу, које наводно баца ново светло на његову одговорност и кривицу за догађаје у БиХ 90-их - СПС тражи да држава подигне споменик Милошевићу, a из СДС-а и ДС-а оцењују ту иницијативу као жељу власти да изједначи Милошевића и Зорана Ђинђића. С друге стране, Зорана Михајловић негативно оцењује Милошевићеву улогу и поручује да историју треба оставити историчарима.

Иницијатива СПС-а о подизању споменика Слободану Милошевићу изазвала је нову буру на политичкој сцени Србије. 

Социјалдемократска странка је оценила да иницијатива СПС-а о подизању споменика Слободану Милошевићу представља жељу актуелне власти да земљу врати у време ратова и највећег пљачкања у историји државе.

Председник СДС-а Борис Тадић је у саопштењу навео да "владајуће странке (СНС и СПС) већ четири године Србију враћају у деведесете (године прошлог века), тако да ова власт суштински подиже споменик Слободану Милошевићу и његовом времену сваки дан, корак по корак од 2012. године".

"Данас је јасно да је Вучићево позивање на подизање споменика Ђинђићу, након што је управо његова власт четири године блокирала иницијативу коју смо покренули пре 2012, заправо био само увод у подизање споменика Милошевићу", рекао је Тадић, пренео је СДС.

Тадић је рекао и да "власт, стављањем једнакости између споменика Ђинђићу и Милошевићу у ствари покушава да изједначи Србију пре и после петог октобра, легитимизујући све зло деведесетих година које већ видимо у пракси", навео је СДС.

"Ова иницијатива је само симболично признање и затварање дискусије на тему да ли су се партнери из деведесетих дистанцирали од своје политичке прошлости", нагласио је Тадић.

Према његовим речима, економско уназађивање, драстично повећање сиромаштва, распиривање међунационалне мржње, поништавање политике регионалног помирења, бахатост власти, агресија у јавном дијалогу, криминализација друштва – већ су вратили Србију у време Милошевића.

"Након овакве иницијативе, јасно је да власт нема никакво морално право да говори о потреби решавања убиства Ћурувије, о изградњи добих регионалних односа, о европској будућности Србије или о подизању споменика Ђинђићу, као што су то до сада лицемерно чинили", додао је Тадић.

Михајловићева Дачићу: Прошлост оставити историчарима

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић поручила је Ивици Дачићу да би прошлост требало оставити историчарима, а да би енергију која се троши на "копање" по прошлости требало уложити у изградњу пристојне земље задовољних грађана.

"Ја сам 5. октобра била испред Скупштине и викала 'Готов је'. И не мислим ништа лепо о режиму Слободана Милошевића, који је са осталим националистима на свим странама проузроковао само рат и људске патње", навела је Михајловићева за телевизију Хепи, коментаришући Дачићеву изјаву о ослобађању одговорности Слободана Милошевића.

Михајловићева је навела да су за њу Хашки трибунал и суђења оптуженима за ратне злочине питање прошлости.

"Ми смо изабрани да бисмо се бавили будућношћу наше земље. Хајде коначно да ту енергију коју трошимо на копање по прошлости зарад личних рејтинга уложимо да од Србије направимо пристојну земљу задовољних грађана", поручила је Михајловићева.

Тако ће, рекла је, свима бити боље, а прошлост треба оставити историчарима.

"Уместо да се бавимо и припремамо за важне посете највиших светских државника Србији, неки троше време на расправе из прошлости", навела је Михајловићева.

Министар спољних послова и лидер СПС-а Ивица Дачић изјавио је пре неколико дана да западни политичари ћуте о наводној чињеници да је Хашки трибунал пресудом бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, изреченом пре скоро пет месеци, признао да нема кривице Србије у геноциду и ратним злочинима у рату у БиХ.

Према писању медија, у пресуди Караџићу наводи се да није било довољно доказа да је Милошевић био сагласан са стварањем етнички чисте територије.

Потом је почасни председник Дачићеве Социјалистичке партије Србије и Милошевићев близак сарадник Милутин Мркоњић најавио да ће тражити да Милошевићу буде подигнут споменик. Мркоњићев предлог подржио је и Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије.

После Дачићеве изјаве, Мркоњић сматра да је сада ред да Милошевић добије споменик.

"Сви смо знали да Милошевић није крив. Он треба да добије улицу и споменик у Београду. Ја ћу то затражити на његовом гробу за његов рођендан 20. августа", рекао је Мркоњић, пише лист Курир.

На питање да ли је очекивао да се до сада створе услови да породица Милошевић дође у Србију, Мркоњић је рекао да је то очекивао, али слабо иде.

"Претпостављам да иде у том смеру. Видим то по изјавама неких министара, Дачића и још неких", рекао је Мркоњић.

И председник Демократске странке Бојан Пајтић успротивио се идеји о подизању споменика Милошевићу, оценивши да је то покушај да се стави знак једнакости између њега и премијера Зорана Ђинђића, што демократе, каже, никад неће прихватити.

Коментаришући полемику ДС-а, СДС-а и СПС-а, премијер Александар Вучић је рекао да му "не пада на памет да живи у деведесетим" годинама прошлог века.

Реаговао је и Ивица Дачић који је опозицији поручио да је "Србија најдаље отишла кад су Тадић, Јовановић, Пајтић, Чанак и остали отишли са власти".

Поводом изјаве Зоране Михајловић, Александар Вулин је рекао да не зна ли се она тиме хвали или због тога жали.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво