Светске агенције о предлогу за избор прве геј министарке у Србији

Српски мандатар каже да ће нова влада укључити министарку која је отворено геј, јавља АП уз напомену да је то први такав случај у "конзеративној балканској земљи".

Америчка агенција наводи да је мандатар Александар Вучић данас рекао да његова будућа министарка државне управе и локалне самоуправе "не крије своје сексуално опредељење и да је свестан да би то могло привући пажњу", али да га интересују једино њени резултати.

Србија је обећала да ће ојачати права геј популације у тренутку када настоји да уђе у ЕУ. Протеклих година геј параде су одржане под заштитом полиције, подсећа агенција.

И агенција АФП известила је да је премијер Вучић данас најавио нови кабинет који укључује и прву "отворено геј" кандидаткињу за министарску позицију.

Агенција цитира Вучићеву изјаву да га лично опредељење Ане Брнабић не интересује и да је "она добродошла у српску владу".

Француска агенција наводи да је у Србији и другим балканским земљама раширена хомофобија и напомиње да је Београд "под притиском" да побољша заштиту мањина, укључујући ЛГБТ заједницу, од када је почела прговоре о приступању ЕУ.

Више од 80 одсто становника Србије су православни хришћани а на београдској Паради поноса у марту 2010. тврдокорни националисти су напали учеснике и сукобили се са полицијом повредивши 150 људи, због чега су власти наредне три године забрањивале параду, подсећа АФП.

Италијанска агенција Анса наводи да ће у новој влади Србије бити и један министар хомосексуалац што је "апсолутна новина за Србију и за остатак Балкана".

И гготово сви електронски медији у региону пренели су да је мандатар Александар Вучић објавио предлог за састав нове владе, а део њих такође ставља акценат на то што је за министарку предложена Ана Брнабић.

Преносе и изјаву Вучића који је рекао да она с поносом говори о својој хомосексуалности.

"Она то не крије и с поносом говори. Она је толико фина и љупка, рекла ми је: 'Председниче, ако вам то смета, сигурна сам да ће о томе сада говорити'. А ја сам јој одговорио: 'Не, мене занима само твој резултат, а знам колико си стручна и вредна'", препричао је Вучић разговор с новом министарком, додајући како јој је биографија без икаквих мрља и да има изврсну радну енергију, пренео је портал Индекс.

Сарајевски портал Кликс такође је навео да се на Вучићевом списку министара налази и једна припадница ЛГБТ популације.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво