Нова Вучићева влада биће 14. од обнове вишестраначја

Будућа влада ће имати 16 министарстава, као и претходна, и биће најмања по броју министарстава и чланова од 1991. године, с обзиром на то да неће бити предложене измене закона о влади и о министарствима.

Пре прве Вучићеве владе, формиране крајем априла 2014. године, премијер је био Ивица Дачић, а та влада, из јула 2012. године, имала је 17 министарстава.

Његов реконструисани кабинет, формиран у септембру наредне године, имао је 18 министарстава.

Прва Влада Србије после распада СФРЈ, на чијем је челу био Драгутин Зеленовић, формирана је јануара 1991. године, а имала је 20 министарстава, потом је исте године изабрана влада Радомана Божовића, док је наредна влада Николе Шаиновића, која је оформљена фебруара 1993. године, имала 23 министарства.

Влада Мирка Марјановића, која је уследила 1994. године, имала је чак 27 чланова, а следећа Марјановићева влада, која је функционисала од 1998. до 2000. године, имала је 23 ресорна министра и седам министара без портфеља.

Крајем 2000. године, после петооктобарских промена, Србија добија прелазну републичку владу са Миломиром Минићем на челу, која је била веома гломазна због увођења коминистарских функција у поједине ресоре, тако да је СПС имао 15 потпредседника и министара, СПО девет, док је ДОС имао 10.

После петооктобарских промена 2000. године српске владе имале су од 19 до 27 чланова.

У влади изабраној 25. јануара 2001. године, поред председника Зорана Ђинђића, било је шест потпредседника и 16 министара, укупно 23 члана.

После убиства премијера Ђинђића, парламент је за председника Владе, 18. марта 2003, изабрао Зорана Живковића, а његова влада је имала једног члана више (24).

Следећа републичка влада, на чијем челу је био Војислав Коштуница, изабрана је 3. марта 2004. године, имала је једног потпредседника и 17 министара, односно 19 чланова.

Пре избора друге Коштуничине владе, 15. маја 2007. године, парламент је донео Закон о министарствима, којим су формирана 22 министарства, а укупан број чланова је био 25.

Влада Мирка Цветковића изабрана је 7. јула 2008. године и имала је укупно 24 министарства и 27 чланова.

Она је 14. марта 2011. године реконструисана, тако да је имала 17 министарстава и 21 члана.

Цветковићева влада била је поред прве Марјановићеве владе једина која је потрајала цео мандат, односно четири године.

Најбројнија влада у Србији од 1991. године била је друга влада Мирка Марјановића, која је имала рекордних 35 чланова.

Кандидат за премијера Александар Вучић данас је председници парламента предао предлог за састав нове владе, за коју је рекао да ће бити влада напретка и просперитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво