Вучић: Нова влада комбинација успеха, искуства и свежине

Мандатар Александар Вучић поднео је председници парламента Маји Гојковић предлог за избор чланова Владе Србије. Будића влада биће влада напретка и просперитета, рекао је Александар Вучић на прес-конференцији у Скупштини. Вучић предложио 19 имена, међу којима има и нових као што су Нела Кубуровић, Бранислав Недимовић, Ана Брнабић, Младен Шарчевић... Сутра у 14 часова седница парламента.

Александар Вучић је рекао да ће сутра бити званично представљена нова влада и грађани ће моћи да чују озбиљан програм те владе за стварање новог животног стандарда.  

"Нова влада је комбинација успеха, искуства и свежине", рекао је Вучић новинарима у Скупштини Србије.

"Желим да се захвалим досадашњим члановима Владе који су радили и дању и ноћу и викендом, који су истрпели критике и када су биле оправдане и када не. Сада желимо да са новим ентузијазмом кренемо у нове победе јер Србија више не може да се задовољава малим и време је да Србија крене према врху у свим сегментима друштвеног живота", рекао је Вучић. 

Како је истакао, претходна влада је била влада стабилности и стабилизације јавних финансија, а будућа ће бити влада напретка и просперитета. 

Вучић је претходно предао председници парламента Маји Гојковић предлог за избор нових министара.

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић најавио је да ће сутра у Скупштини изнети свој експозе, истакавши да ће то радити стојећи и да ће трајати више сати.

Он је, након предаје предлога састава нове владе председници Народне скупштине Маји Гојковић, рекао да ће највећи део читати, да је реч о свеобухватном програму и да ће део говорити из главе.

"Говорићу онолико колико буде требало, а биће више сати. Ја сам се за то веома марљиво и озбиљно спремао, јер мислим, иако знам да добром делу грађана Србије, посебно део финансија, неће бити увек занимљив и јасан, да је то наша обавеза због грађана. Али и лично имам обавезу према историји, хоћу да остане записано у стенограмима да је неко приступио озбиљно програму Владе", рекао је Вучић.

Подсетио је да је и прошли његов експозе био озбиљнији и да је Влада успела доста тога да примени, а да је држава због тога здравија него раније.

На питање шта ће учинити ако опозиција буде напустила седницу, он је одговорио да ако неко хоће да напушта нека то чини, јер он не може нити хоће да било кога задржава. 

„Покушаћу да стојим, да ли два, три, четири или седам сати. То је одраз поштовања према грађанима и посланицима. Посао посланика требало би да буде да слуша експозе и изађе са предлозима. Знам да неки од њих не желе да чују шта ћу изговорити“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да би у Србији сви играли боље тенис од Ђоковића, или фудбал од Михајловића из Партизана.

"„Нека они раде свој посао, нека се шетају куда хоће, пред новинаре, у ресторану"“, указао је он додајући да ће радити озбиљно и одговорно, тако да и његова деца могу да се поносе оним што је њихов отац чинио за нашу земљу.

Најавио је да ће бити спреман да одговори на свако питање и примедбу, да се неће уплашити псовки, увреда, клевета, измишљотина, и да неће истрачавати напоље или бежати од било кога.

„"Сигуран сам да су много бољег физичког здравља од мене, али мало ко ће моћи да стоји и ради више"“, подвукао је Вучић. 

"Брнабићева добродошла, радујем се што ћу радити с њом"

Мандатар за састав Владе изјавио је да зна да је будућа министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић хомосексуалка, али да га њена приватна опредељења не занимају, да га једино занимају њени пословни резултати и поручио да је Брнабићева добродошла у Владу Србије.

"Ана Брнабић и ја смо разговарали и о том аспекту. Она то не крије, с поносом то говори. Она је толико фина и љупка, и питала ме је, рекла је – 'ако вам то смета, сигурна сам да ће о томе сада да говоре'. Одговорио сам јој да 'мене интересује шта можеш да урадиш, а знам колико си стручна и вредна'", рекао је Вучић.

Мандатар је рекао да је срећан што може да ради са неким као што је Брнабићева, те да у њеној пословној биографији нема мрља.

"Ако можете да ми кажете нешто лоше о њеној пословној биографији, реците. Мене само занима шта ће бити њен резултат у тешком послу који је пред њом", рекао је мандатар.

Он је подвукао да је Ана Брнабић највише радила испред НАЛЕД-а како би Србија поправила свој пласман на Дуинг бизнис листи Светске банке.

"Жена има изванредну енергију и веома се радујем да радим са њом", поручио је додајући да је Брнабићева добродошла у Владу Србије. 

"Поносан сам како је у Србији обележžено страдање у 'Олуји'"

Премијер Вучић је изјавио да је веома поносан на грађане Србије и Крајишнике због начина на који је у Србији обележен дан протеривања више од 250.000 и страдања више од 2.500 Срба у акцији хрватске војске и полиције "Олуја".

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да је поносан на начин како је обележан тај "језиво тужни дан", на "величанствен догађај који је најмање четири пута већи" од хрватског званичног обележавања у Книну.

"Код нас није било паљења застава, говора мржње, тих ружних речи о било коме. Видео сам те вечери код грађана Србије, Крајишника и других, понос, повратак достојанства. И људи су се осећали као неко ко сме да каже шта му је на срцу и души", рекао је Вучић.

Када је реч о писму које је премијер упутио званичницима Европске уније, Вучић је рекао да им је послао цивилизовано писмено, озбиљно састављено и како доликује једном премијеру.

"Да ли ћу добити одговоре, не знам ни сам", рекао је Вучић. Он је додао да је таксативно навео све што се догађало, наводио, како каже, чињенице, није изводио закључке, осим да је потребна сарадња у будућности.

"И то је суштина наше политике, јер мир и стабилност воде до просперитета. Ако могу да кажу да нешто од чињеница није тачно, волео бих да то чујем", рекао је Вучић.

"Очекујем наредних дана долазак Бајдена"

Вучић је најавио да ће као председник нове владе у прву посету отпутовати у Беч, крајем недеље, а да би наредних дана потпредседник САД Џозеф Бајден требало да посети Србију.

"Очекујем наредних дана долазак Бајдена и изгледа да ће то бити неколико дана раније него што је планирано", рекао је Вучић новинарима.

Он је најавио да и шведски премијер Стефан Левен долази у посету Србији, што је, навео је, велика ствар за нашу земљу јер долази само у Србију, а не на балканску турнеју.

Вучић је рекао да ће у петак, суботу или недељу посетити и Беч, где ће бити гост канцелара Аустрије Кристијана Керна.

Посета Аустрији биће његова прва посета као првог човека нове владе, казао је Вучић.

Истрагу о Савамали води Тужилаштво

Александар Вучић је рекао да је сигуран да ће Тужилаштво у случају рушења неколико објаката у Савамали истрагу спровести до краја и да то нема никакве везе са формирањем нове Владе Србије.

Одговарајући на питање да ли ће нова влада у пуном капацитету, за разлику од Министарства правде и Министарства унутрашњих послова у техничкој влади, успети да реши случај, Вучић је објаснио да ни Министарство правде ни МУП нису надлежни да се баве тим случајем.

"Не дај боже да они то раде, ово је правна држава и истрагу води Јавно тужилаштво. Можда је раније било тако да министри одређују ко би требало да буде оптужен. Ја сам сигуран да ће Тужилаштво спровести истрагу до краја", рекао је Вучић, додајући да ће након тога он моћи да реагује политички.

Приметивши да је много новца уложено у кампању протеста због рушења објеката у Савамали, а с циљем да се, како је оценио, Влада представи као криминална, Вучић је рекао да би то требало испитати.

"Новакове сузе показале колико воли Србију"

Вучић је захвалио данас Новаку Ђоковићу на свему што је урадио за своју земљу, истичући да су његове сузе након пораза од аргентинског тенисера Хуана Мартина дел Потра показале колико воли Србију.

"Новаку Ђоковићу се захваљујем на свему што је учинио за Србију и честитам му на досадашњим невероватним резултатима. Његове синоћне сузе су показале колико воли своју земљу", рекао је Вучић.

Он је додао да је Новак, иако то нико не зна, играо повређен.

"А свима онима што га критикују преко разних друштвених мрежа поручујем да више вреде његове сузе него све што су они урадили у животу. А оним идиотима што не навијају за њих јер мисле да су тако против Владе, могу само да поручим да раде против своје земље. Немам речи", рекао је Вучић.

Мандатар је поручио да он у наше спортисте верује и да се нада да ће донети рекордан број медаља иако сада не изгледа тако.

"Сви смо свим срцем уз њих и бодрићемо их, чекаћемо их и славити са њима", поручио је Вучић.

Упитан за успех спортисткиње са Косова која је освојила златну медаљу, мандатар је приметио да су ту вест објавиле бројне телевизије, Си-Ен-Ен и Би-Би-Си тако брзо да се запитао "кад брже сазнадоше". 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво