Вучић: Србија је довољно јака да брине о свом народу

"Олуја" више неће бити јер је Србија довољно јака да брине о свом народу и никоме више неће дозволити такав погром, поручио је председник Владе Србије Александар Вучић.

"Никад нисам говорио пред већим бројем људи, хвала вам што сте вечерас овде. Желим свим Крајишницима да се извиним што су постојали они у Србији који су у тренутку злочиначке акције 'Олуја' окретали главу од вас и нису довољно бринули о свом народу", рекао је Вучић на обележавању годишњице протеривања Срба из Хрватске.

Навео је да је данас тежак и тужан дан за Србију и Србе, али је поручио да "Олуја" више неће бити.

"Хоћу да вам кажем да 'Олуја' више неће бити. Србија се не хвали својом снагом, али је довољно јака да брине о свом народу и нико више неће дозволити такав погром", рекао је Вучић.

Додао је да кривица никако не припада Крајишницима, већ разним политикама, погрешним и лошим, које су дозволиле нешто што се "у вашем случају може назвати злочиначким коначним решењем".

Истакао је да стид због "Олује" не припада прогнаном српском становништву.

"Нисте нигде погрешили, ви сте обични људи који су обично и добро живели на својој земљи. Ничим нисте заслужили погром, бежање на тракторским приколицама, и немате шта да се стидите тога што они не умеју да се стиде ни тога што срећу покушавају да изграде на туђој несрећи", поручио је Вучић.

Како је рекао, прогнани Срби не треба да се стиде ни споменика злочинцима, нити усташких повика, нити кукастих крстова, који ће, закључио је, увек припадати злочинцима.

Премијер је нагласио да не верује у колективну кривицу и да за несрећу прогнаних нису криви сви Хрвати, већ појединци који су бацали бомбе на тракторске приколице и они који су убијали старце.

"А колико је таквих, немамо намеру да бројимо. То треба да ураде они сами", рекао је Вучић нагласивши да је Србија то урадила када је реч о онима који су у њено име чинили злочине.

Како је рекао, крв која је на рукама оних који су чинили злочине у име Србије не желимо на рукама свих Срба.

А одговори хрватским званичницима, слање протестних нота служе управо да би се неко у Хрватској коначно постидео због српске крви на рукама и етничког чишћења 1995, највећег после Другог светског рата у Европи, истакао је Вучић.

Подсетивши на речи Хане Арент после суђења нацистичком официру Адолфу Ајхману, када је упитала да ли би неко од нациста имао грижу савести да су којим случајем победили у рату, Вучић је навео: "Не би и нема је свако ко негира погром и етничко чишћење."

Вучић је Крајишницима, али и осталим Србима, поручио да Србија нема намеру да ћути о ономе што се десило 4. августа 1995. године.

"Јер ми смо ту историју доживели, доживели сте бежање тракторима, камионима, у дугачким уклетим камионима које су каменовали. Изгубили сте куће и имања... а они који су остали, немају ни струју, дотле је стигла та демократија. Да ли треба да кажемо да 250.000 људи није истерано, да то није био злочин, да нису никада ни живели они који су побијени и покрштени. Како некоме може да падне на памет да ми Срби то можемо да негирамо?", упитао је Вучић.

Он је рекао да је српски народ и после 1995. године, кад је мислио да више нема будућности, устао и да је у стању да стоји, још бољи, јачи и снажнији.

Премијер је нагласио да је Србија велика за све, и да нам не треба већа територија, већ само јача и стабилнија земља.

Крајишницима је поручио да су у Србији добродошли, те приметио да и Бусије и све што је у том месту изграђено, говори о томе шта је изгубила земља која их је протерала – вредне и пожртвоване људе.

Вучић је рекао да је Србија довољно велика да никога не мрзи, да свакоме пружи руку, али да заборав никада неће добити они који су заборав очекивали.

Навео је да Србија са Хрватском жели најбоље односе, али да жели да заштити своје људе и истакао да ће држава урадити све што може да заштити Србе у Хрватској.

Крајишницима је поручио да зна колико им је било тешко, али да су добили Србију и да је Србија добила њих.

"Поново сте код своје куће и имате чиме да се поносите, ваша кућа је саздана на вашој жртви и то сећање ће трајати вечно, подсећаћемо се сваког 4. августа и Србија и Република Српска", поручио је премијер.

број коментара 47 Пошаљи коментар
(петак, 05. авг 2016, 13:09) - anonymous [нерегистровани]

Hvala vi!

Ako hrvatska vlada nije shvatila sta je receno juce ,narod nije gluv,

(петак, 05. авг 2016, 12:23) - Proterani Srbin [нерегистровани]

Vratimo se iskrenoj vjeri neka nam bude primer Sveti Sava, Car Lazar, Sveti Vasilije Ostroski, Sveti Nikolas Velimirovic...

Dace nam Gospod bog da se vratimo na svoja ognjista, iskrena vjera u gospoda boga nam treba biti vodilja zivota i zivljenja.

(петак, 05. авг 2016, 08:43) - Sarajevo [нерегистровани]

Hrvatska

Verujem da se Oluje više neće nikada ponoviti. Verujem da smo dovoljno jaki da zaštitimo svoj narod.

(петак, 05. авг 2016, 08:30) - mira [нерегистровани]

oluja

Slazem se sa vama.

(петак, 05. авг 2016, 08:10) - tole [нерегистровани]

tuga i bes

Srpski narod je patio,ali sad je vreme da se to menja

(петак, 05. авг 2016, 08:09) - Sima [нерегистровани]

Srbija

Srbija sada štiti svoj narod i brine o svom narodu i tako će biti u budućnosti, a ovaj zločin iz prošlosti je tužan za nas i zato ga treba obeležiti.

(петак, 05. авг 2016, 08:09) - Obrad [нерегистровани]

Oluja je zlocin

Hrvati slave zlocin bez presedana. ne razumem, kako nemaju problema sa svojom savescu?

(петак, 05. авг 2016, 08:03) - Mima [нерегистровани]

razvoj

Važno je da se ekonomski razvijamo a samim tim i jačamo svoju snagu da štitimo sebe od onih koji bi da nam naude.

(петак, 05. авг 2016, 07:59) - anonymous [нерегистровани]

Stabilna i jaka

Stabilna i jaka Srbija neguje demokratska načela svih naroda i narodnosti koji žive na njenoj teritoriji.

(петак, 05. авг 2016, 07:58) - Milica [нерегистровани]

Вучић: Србија је довољно јака да брине о свом народу

Napustiti svoja ognjišta je mnogo teško.