Нове протестне ноте Хрватској

Поводом укидања пресуде Бранимиру Главашу и због откривања споменика Мири Барешићу, Министарство спољних послова упутило је две протестне ноте Амбасади Хрватске, које је отправник послова Стјепан Глас одбио да прими, а које су им достављене редовним путем, чиме је, како је саопштено, формално уручење извршено.

У саопштењу се истиче да је Министарство изразило оштар протест поводом решења Врховног суда Хрватске, којим се укида првостепена осуђујућа пресуда за кривично дело ратног злочина против цивилног становништва, конкретно над српским цивилима у Осијеку, изречена против Бранимира Главаша и других, као и што се предмет враћа првостепеном суду на поновно суђење.

Министарство сматра да је одлука Врховног суда необјашњива како са правне, тако и са моралне тачке као и да је уперена директно против српског народа и указује да последице пресуде додатно отежавају и компликују ситуацију у којој се налази српски народ у Хрватској.

МСП, такође, оцењује да укидање пресуде Бранимиру Главашу представља јасну политику Хрватске која рехабилитује не само фашистичку НДХ, већ и злочинце из последњег рата.

Такво поступање хрватског правосуђа шаље поруку да је дозвољено и нормално некажњено вршење злочина над Србима, чиме је поред сталног говора мржње отворен лов на Србе у Хрватској, истиче се у саопштењу.

Наводи се и да је таква политика Хрватске довела до повећаног броја инцидената на етничкој основи уперених против припадника српског народа.

Министарство очекује од правосудних органа Хрватске да у поновљеном поступку и уз постојеће доказе на основу којих је Бранимир Главаш осуђен у првом степену, поступи на основу правних прописа Републике Хрватске, уважавајући чињеницу да последице такве и сличних пресуда могу значајно нарушити билатералне односе са Србијом, као и додатно погоршати статус Срба у Хрватској.

Министарство је изразило и "оштар протест поводом откривања споменика Мири Баришићу у Драгама, оцењујући да је подизање споменика осуђеном терористи за мучко убиство југословенског амбасадора у Шведској Владимира Роловића непримерен и нецивилизацијски акт који у модерној Европи нема преседана".

Министарство очекује да се Влада Хрватске недвосмислено огради од величања осуђеног терористе и убице амбасадора Роловића и тиме јасно стави до знања да не подржава тероризам који се у садашњем времену поново дешава, сејући недужне жртве.

Република Србија очекује да се тај срамни споменик уклони, закључује се у саопштењу Министарства спољних послова.

Касније данас реаговало је хрватско Министарство спољних послова саопштивши да Хрватска неће примати "непримерене и неприхватљиве" дипломатске ноте Србије која би уместо "непродуктивног" слања нота требало да се бави европеизацијом свог друштва.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 31. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије