Дачић: Поступци Хрватске личе на четрдесете године и НДХ

Поводом изјаве хрватског министра спољних послова Мире Ковача, први потпредседник Владе Ивица Дачић каже да Хрватска треба да престане са пропагандом и поступцима који личе на четрдесете године прошлог века и на нацистичку усташку НДХ. "Јадна је та ЕУ ако јој систем вредности почива на данашњој Хрватској и њеним идејама рехабилитације фашистичке усташке НДХ, против које се цео свет борио", упозорио је Дачић.

"Рехабилитација Степинца, усташко дивљање у Србу и широм Хрватске, давање имена улицама по Милету Будаку, усташком министру који је творац идеје да трећину Срба треба побити, трећину протерати и трећину покатоличити, па чак и по 10. априлу, дану стварања НДХ, фашистички усташки поздрав 'За дом спремни' по стадионима и концертима, кукасти крстови на терену у Пољуду, подизање споменика усташком терористи Баришићу, који је убио југословенског амбасадора, као и по антифашистичким споменицима, шта је то ако не рехабилитација фашистичке усташке НДХ?", истакао је Дачић.

Како је саопштило Министарство спољних послова Србије, Дачић је додао да, ако се томе дода поништавање пресуде Главашу, убици српских цивила, практично ослобађање Марића, најава да ће Томпсон на годишњицу "Олује" у Книну поново викати усташки поздрав "За дом спремни", шта је то него порука да је могуће некажњено убијати Србе.

"То је данашња Хрватска коју воде наследници нациста и усташа и наследници оних који су деведесетих протерали више од 250.000 Срба. Трагикомично је да они данас позивају на европеизацију. Јадна је та ЕУ ако јој систем вредности почива на данашњој Хрватској и њеним идејама рехабилитације фашистичке усташке НДХ, против које се цео свет борио", упозорио је шеф српске дипломатије.

"Србија ниједним својим потезом не изазива нити потпаљује сукобе у региону, напротив, све чинимо за регионалну стабилност. Дијалог да, али увреде, понижење и рехабилитацију злочина над Србима, Србија никад неће дозволити"“, нагласио је Ивица Дачић.

Министар спољних послова Хрватске поручио је раније данас српским властима да се "одмакну од Милошевићеве реторике" и истакао да Хрватска неће дозволити да Србија затвори поглавља 23 и 24 са оваквим Законом о универзалној јурисдикцији.

Коментаришући изјаву српског шефа дипломатије Ивице Дачића да "Хрватска рехабилитује НДХ и злочинце из задњег рата", Ковач је у емисији "Точка на тједан" на Н1 рекао да власти у Београду треба да се "одмакну од реторике какву је имао Милошевић".

број коментара 9 пошаљи коментар
(недеља, 31. јул 2016, 20:39)
Никола [нерегистровани]

Не смемо да ћутимо

О нечувеним и зверским злочинима НДХ не смемо да ћутимо, цео свет би о томе требало да зна. Заједно са јеврејима бисмо требали да се удружимо.

(недеља, 31. јул 2016, 19:49)
anonymous [нерегистровани]

Retorika

Trebalo bi da se vlasti u zagrebu odmaknu od retorike pavelica.

(недеља, 31. јул 2016, 19:46)
anonymous [нерегистровани]

Besmisleno

Tko zivi u proslosti unistava svoju sadasnjost i buducnost.

(недеља, 31. јул 2016, 19:33)
anonymous [нерегистровани]

Dacic

treba da spusti malo loptu.

(недеља, 31. јул 2016, 19:30)
anonymous [нерегистровани]

Slobodan Milosevic

Pa retorika Milosevica je i bila retorika protiv politike NDH i ustastva.

(недеља, 31. јул 2016, 17:26)
anonymous [нерегистровани]

NDH

Zaboravlja se i jedna jako bitna stvar a to je da se svake godine održava "misa zadušnica" za njihovog voljenog poglavnika Antu Pavelića usred lijepe njihove i Zagreba. Tek toliko dan se zna.

(недеља, 31. јул 2016, 16:50)
anonymous [нерегистровани]

Samo da ...

Srbi nisu kao 41- ve, da nismo ni kao 90- te ,ili 2000-te , naivni da ne budemo ,a Hrvati ce izduvati svoje....

(недеља, 31. јул 2016, 15:47)
anonymous [нерегистровани]

Za sadasnju i ondasnju NDH

Treba ovu stvar pokrenuti u Savetu Evrope i Ujedinjenim Nacijama i to pod hitno. Neka se tamo Svet izjasni koga podrzava, ali pod hitno.

(недеља, 31. јул 2016, 15:30)
anonymous [нерегистровани]

Историја се не може променити

Путин је јуче у Словенији рекао да ревизија историје неће проћи, Хрвати би највише волели да Срби ћуте и да трпе њихове испаде, треба да их тужимо за геноцид и етничко чишћење.