Дачић: Поступци Хрватске личе на четрдесете године и НДХ

Поводом изјаве хрватског министра спољних послова Мире Ковача, први потпредседник Владе Ивица Дачић каже да Хрватска треба да престане са пропагандом и поступцима који личе на четрдесете године прошлог века и на нацистичку усташку НДХ. "Јадна је та ЕУ ако јој систем вредности почива на данашњој Хрватској и њеним идејама рехабилитације фашистичке усташке НДХ, против које се цео свет борио", упозорио је Дачић.

"Рехабилитација Степинца, усташко дивљање у Србу и широм Хрватске, давање имена улицама по Милету Будаку, усташком министру који је творац идеје да трећину Срба треба побити, трећину протерати и трећину покатоличити, па чак и по 10. априлу, дану стварања НДХ, фашистички усташки поздрав 'За дом спремни' по стадионима и концертима, кукасти крстови на терену у Пољуду, подизање споменика усташком терористи Баришићу, који је убио југословенског амбасадора, као и по антифашистичким споменицима, шта је то ако не рехабилитација фашистичке усташке НДХ?", истакао је Дачић.

Како је саопштило Министарство спољних послова Србије, Дачић је додао да, ако се томе дода поништавање пресуде Главашу, убици српских цивила, практично ослобађање Марића, најава да ће Томпсон на годишњицу "Олује" у Книну поново викати усташки поздрав "За дом спремни", шта је то него порука да је могуће некажњено убијати Србе.

"То је данашња Хрватска коју воде наследници нациста и усташа и наследници оних који су деведесетих протерали више од 250.000 Срба. Трагикомично је да они данас позивају на европеизацију. Јадна је та ЕУ ако јој систем вредности почива на данашњој Хрватској и њеним идејама рехабилитације фашистичке усташке НДХ, против које се цео свет борио", упозорио је шеф српске дипломатије.

"Србија ниједним својим потезом не изазива нити потпаљује сукобе у региону, напротив, све чинимо за регионалну стабилност. Дијалог да, али увреде, понижење и рехабилитацију злочина над Србима, Србија никад неће дозволити"“, нагласио је Ивица Дачић.

Министар спољних послова Хрватске поручио је раније данас српским властима да се "одмакну од Милошевићеве реторике" и истакао да Хрватска неће дозволити да Србија затвори поглавља 23 и 24 са оваквим Законом о универзалној јурисдикцији.

Коментаришући изјаву српског шефа дипломатије Ивице Дачића да "Хрватска рехабилитује НДХ и злочинце из задњег рата", Ковач је у емисији "Точка на тједан" на Н1 рекао да власти у Београду треба да се "одмакну од реторике какву је имао Милошевић".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво