Провокације Бакира Изетбеговића у Новом Пазару

Република Српска и Санџак не могу се поредити, реакција је Србије и Републике Српске на изјаве Бакира Изетбеговића у Новом Пазару. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да Изетбеговићева изјава, али и случај Орић, показују да је политика бошњачких званичника из БиХ усмерена на дестабилизацију региона. Председник РС Милорад Додик је Изетбеговићеву политику назвао "опасном".

Највиши званичници Србије и Републике Српске жестоко су реаговали на изјаве првог човека Странке демократске акције и председника Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, оцењујући да такви политички наступи представљају покушај дестабилизације региона.

"Специјални односи Србије и Републике Српске су гарантовани Дејтонским споразумом. Зато је свако поређење са Новим Пазаром у ствари позив на промену уставног уређења Србије и грубо мешање у наше унутрашње послове", рекао је министар спољних послова Дачић.

Дачић је реаговао на изјаву Бакира Изетбеговића, који је раније у петак у Новом Пазару рекао његова посета "не представља заобилажење Београда", као и да "председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић често обилазе Бањалуку и друга места у БиХ и да Бошњаци то не сматрају заобилажењем Сарајева".

"Политика Бакира Изетбеговића је опасна политика и саму посету Новог Пазара би тако требало посматрати", рекао је председник РС Милорад Додик, напомињући да је Изетбеговић, желећи да изједначи своју посету Новом Пазару са посетама српског председника и премијера Бањалуци, покушао да упореди неупоредиво. 

"Изетбеговић се не може упоредити са Вучићем и Николићем и са њиховом политиком мира, коју желе да изграде и у самој БиХ", рекао је Милорад Додик.

Из Бањалуке, где разговара с тамошњим министром полиције, реаговао jе и Небојша Стефановић, који је оптужио Изетбеговића за "гажење Устава БиХ", јер покушава да укине права Републике Српске загарантована Дејтонским споразумом, али и Устав Србије – јер неким деловима Србије жели да да статус који немају. 

Поредећи Бањалуку и Нови Пазар, Бакир Изетбеговић је направио дипломатски скандал, али и показао праве политичке и људске намере према Србији, поручује министар Александар Вулин. Изетбеговића, каже, не интересују добросуседски односи и мир у региону.

"На исти овај дан отац Бакиров, Алија Изетбеговић, дошао је у Нови Пазар, и назвао га Санџаком, и одржао говор у коме је тражио аутономију за Санџак. Ствари се понављају и то не случајно. Они који су тих 90-их сматрали да Србију треба поделити изгледа да сматрају да то треба урадити још једном. Онда политичка аутономија Санџака, данас ентитет", рекао је Вулин.

У међувремену, потпредседник СНС-а и председник Градског одбора СНС-а Нови Сад Милош Вучевић рекао је да је од председника те странке Александра Вучића тражи да у року од 72 сата сазове седницу Председништва СНС-а поводом изјаве Бакира Изетбеговића.

И Нова Србија је вечерс оценила да је изјава Изетбеговића у Новом Пазару којом овај мултиетнички град у Србији пореди са Бањалуком недопустиво призивање подела и раздора на територији суверене суседне дрžаве. 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи