Зашто поједини закони годинама чекају на примену

На путу до Европске уније, конкретно, у оквиру поглавља 23, оно на чему морамо више да радимо и одакле долази највећи број задатака јесте много ефикаснија примена закона. То каже и министар правде. С друге стране, неки од прописа на примену чекају годинама, а поједини, који се примењују, нису се потврдили у пракси.

Да су добри закони неретко настали из лоших обичаја потврђује онај о роковима измирења новчаних обавеза између привредника и између њих и државе. Закон је донет како би се прекинуо дугачак ланац дуговања у привреди. Шездесет дана је рок да привредници измире узајамне обавезе.

"Последњи подаци Мреже за пословну подршку на узорку од 254 анкетиране фирме у првој половини ове године показују да је просечан рок плаћања на нивоу 132 дана, то је више него у периоду 2006-2009", каже Драгољуб Рајић из Меже за пословну подршку.

Не чека се само новац. ГАК у Вишеградској добио је нову опрему и кадрове како би могао да повећа број вантелесних оплодњи, али од 2009. када је донет закон, чека на банку полних ћелија.

Александар Стефановић, директор ГАК-а каже да тај закон изискује доношење пуно подзаконских аката.

"То је велики правни проблем и земље које имају ове банке имале су озбиљну и дугогодишњу припрему да то заживи. Банка изискује велика улагања", каже Стефановић.

Неки акти су се мењали да би били ефикасинији, попут Законика о кривичном поступку. Истрага је постала тужилачка, а тужилац је добио и више ингеренција над полицијом.

Међутим..."Иако уводи јавно тужилачку истрагу која би требало да буде бржа него судска, то није постигнуто у пракси. Неки његови механизми компликују поступак, где се ствара уско грло", каже професор Правног факултета у Београду Милан Шкулић.

Подзаконске акте чека Закон о превенцији и дијагностици генетичких и ретких болести, такозвани Зојин закон. Иако Закон о трансплантацији то предвиђа, домови здравља немају формуларе за донорске картице. То су само неки примери прописа који уређују стварност - само на папиру.

"За разлику од ранијег периода, ми сада код врло значајних закона остављамо примерени рок за припрему за њихово спровођење, то је био закон о извршењу, обезбеђењу, узбуњивачима", каже Чедомир Бацковић из Министарства правде.

Европски стандарди у поглављу 23, поред осталог, односе се на високи стандард заштите људских права. То је важно за мењање статистике према којој је Србија, са по једном тужбом на 727 грађана, рекордер пред судом у Стразбуру.

"Закони по својој природи не могу да имају милион чланова, хиљаде страница, пишу се на сажет начин и увек постоји могућност да оно што је жеља законодавца наилази на проблеме примене у пракси. Зато ће ЕУ када је реч о поглављу 23, успех мерити постизањем одређених резултата", каже Бацковић.

У Министарству правде кажу да ће држава, сваких шест месеци, Унији подносити извештаје о напретку у примени закона, али и поштовању рокова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи