Селаковић: Нова влада ускоро, Вучић ће одолети притисцима

Министар правде у техничком мандату Никола Селаковић рекао је да ће мандатар Александар Вучић одолети притисцима и да очекује да ће Србија ускоро добити нову владу.

"Знам да је Вучић изложен притисцима, али познавајући њега, он на то реагује не онако како би желео онај ко га притиска", рекао је Селаковић новинарима приликом оболаска затвора у Сремској Митровици.

Селаковић је додао да је поносан што је био део владе која је током свог мандата доносила суверене одлуке.

Према његовим речима, и ако је било сумњи у потезе, Србија је сада земља која економски стаје на своје ноге.

Селаковић је такође навео да не жели да коментарише укидање пресуде Бранимиру Главашу, али да ту одлуку хрватског правосуђа посматра и као човек и као Србин.

"После укидања пресуде Бранимиру Главашу, ја не знам шта остаје од пресуда због злочина над Србима. Не ради се само о пресуди Главашу, већ читавом низу одлука", рекао је Селаковић новинарима у затвору у Сремској Митровици.

Селаковић се запитао да ли то значи да и Србија треба тако да се понаша у преговорима за Поглавље 23, које се односи на правосуђе.

"Ако је то идеал једне државе Европске уније, да ли треба на њега да се угледамо", упитао је Селаковић.

Упитан да ли је Брисел реаговао на одлуку о укидању пресуде Главашу, Селаковић је навео да Брисел није реаговао "ни на много грђе ствари од тога".

Подсетио да је, кад су се ћириличне табле у Вуковару скидале за мање од два сата од постављања, Брисел рекао да је то унутрашња ствар једне државе.

Ускоро нови Кривични законик

Министар правде у техничком мандату је рекао и да су завршене измене и допуне Нацрта кривичног законика Србије, којим ће бити пооштрене казне за породично насиље, док је другим законом регулисано и питање вршњачког насиља.

"У Кривичном законику интервенисали смо код оних делова где се изричу недопустиво ниске казне за породично насиље, чак испод законског минимума", рекао је Селаковић новинарима у Сремској Митровици и додао да се тим изменама тежи да се казне изричу између законског минимума и максимума.

Напоменуо да је изменама Закона о организацији државних органа у сузбијању насиља у породици бити третирано и вршњачко насиље јер, како је навео, проблем треба решавати у самом старту.

Према његовим речима, вршњачко насиље креће управо из породице у којој се дешавало насиље.

Министар је навео да је поменути закон садржи организационе одредбе о вршњачком насиљу, као и да такозвани Алексин закон, који како је рекао, заслужује расправу пред посланицима.

Поводом најава Синдиката запослених у правосуђу да ће ступити у штрајк након формирања Владе, Селаковић је рекао да свако ко мисли да је на неки начин угрожен на раду има право на штрајк јер је то законско право,

Селаковић је такође указао да би било добро имати још мало стрпљења јер оно што је премијер Александар Вучић обећао у преговорима са Синдикатом то ће, како је навео, бити испуњено.

"Ја знам о чему се ту говорило и ја му верујем да ће то испунити", рекао је он новинарима после обиласка затвора у Сремској Митровици.

 

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво