Бозај: Смртна казна неће утицати на односе Турске са САД и НАТО

Амбасадор Турске у Србији Мехмет Кемал Бозај поручио је да би увођење смртне казне у тој земљи могло да утиче на односе са ЕУ, али не и на односе са НАТО и САД.

Бозај је на трибини о актуелним дешавањима у Турској, након покушаја војног пуча, рекао да ће воља народа бити приоритет у доношењу одлуке о смртној казни јер је, прецизирао је, управо народ борбу за демократију учинио успешном.

На трибини у организацији Института за европске студије, Бозај је нагласио да Турска са САД има стратешко партнерство и поручио да његова земља "не верује да су САД стајале или да ће у будућности стајати иза муслиманског верског вође Фетулаха Гулена", којег турске власти оптужују за несупели покушај војног пуча.

Упитан да ли ће се након покушаја војног пуча променити геополитичка позиција Турске, Бозај је одговорио да је Турска поуздан партнер и да је њен председник Реџеп Тајип Ердоган рекао да ће се та земља односити са поштовањем према обавезама према ЕУ подразумевајући да ће и друга страна испунити своје обавезе.

"Турска држава заснована је на универзалним вредностима на којима заснована и ЕУ. Због тога би Турска и Србија желеле да буду чланице ЕУ, али ове универзалне вредности нису ствар монопола било које институције. Ми нисмо везани за ове вредности због тога што је то пробој ка ЕУ већ јер желимо да будемо савремена демократска држава, попут онога што данас Турска јесте и што је и Србија", рекао је Бозај.

Бозај је оценио да је покушај војног пуча усмерен против јединства и интегритета Турске и поручио да та земља "никоме неће дозволити да отме секуларну демократску државу од турског народа".

"Биће потребно време, али ће Турска преживети јер чистимо вирус, чистимо малигне ћелије турског друштва, али као и рак овај вирус је захватио више органа, односно налази се на више места него што смо очекивали. Ми ћемо, ипак, успети и изаћи јачи из ове кризе", поручио је Бозај.

Могу, како је рекао, постојати различити погледи и различите партије, али се турски народ у тешким временима ујединује.

"Срби знају то добро јер су такав народ. Српски народ може да нас разуме боље него други народи", оценио је Бозај и истакао да су грађани Србије у Турској у времену ванедног стања безбедни.

Турски амабасадор рекао је да је покушај државног удара био изненађење јер се први пут у историји "Гуленова мрежа машила оружја".

Подсетио је да је Турска објавила ванредно стање како би изашла на крај са актуелном кризом и истакао да турски народ схвата да су "владавина права и демократија вредности које треба да остану иза свега овога".

"Учинићемо све што је у нашој моћи како бисмо изашли на крај са овим ванредним стањем", поручио је Бозај.

Упитан шта ће се догодити са школама Гуленовог покрета Хизмет, Бозај је одговорио да поједине земље, попут Азербејџана и Јордана, већ затварају и национализују те школе.

"Ми смо они који страдали због деловања оваквих школа, односно припеме њихових студената као средства политичке борбе. Јасно је да ове школе нису само опасност за Турску већ и за државе у којима се налазе", рекао је Бозај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара