Амбасадор Србије одбио протестну ноту Хрватске

Србија никога не провоцира, већ само реагује на пресуде и догађаје у Хрватској, рекао је шеф српске дипломатије истакавши да је амбасадор Србије у Загребу одбио да прими протестну ноту хрватског Министарства иностраних послова.

Дачић је у изјави новинарима рекао да је, иако Србија ништа не чини чиме би изазивала реакцију Загреба, хрватско министарство спољних послова позвало амбасадора Србије да му уручи ноту.

Према његовим речима, наш амбасадор је одбио да прими ту ноту, не само због увредљивог садржаја, већ и увреде за целу Србију, која никога не провоцира, већ само реагује на све те пресуде и догађаје који воде ка рехабилитацији фашистичке, усташке НДХ.

"Сходно томе, ми ћемо наставити политику да смо заинтересовани за развој добросуседских односа, али ћемо штитити наше интересе", рекао је Дачић.

Истакао је да не смемо дозволити да се историја заборави, па тако ни она из последњег рата у вези са српским жртвама, јер би се историја, нажалост, поновила.

Шеф дипломатије је рекао да је Србија оштро реаговала на вест о укидању пресуде Бранимиру Главашу, који је био осуђен због злочина над српским цивилима.

"Сматрамо да је то наставак јасне политике Хрватске која иде ка рехабилитацији не само НДХ, него и злочинаца из последњег рата. Тим поводом, као и поводом онога што се десило јуче у Србу и поводом бројних других инцидената који су ескалирали у Хрватској у последње време уручили смо протестну ноту Хрватској", пренео је Дачић.

Истакао је да је то срамота за Европу.

"За Немце је Хитлер симбол зла, једино у Хрватској се фашистичка творевина НДХ, њен духовник Степинац, проглашавају за хероје, мученике и свеце", подвукао је шеф српске дипломатије.

Дачић је указао да у влади нису имали времена да се баве формирањем нове владе, јер дневно раде на питањима од државног и националног интереса, па није било разговора на ту тему.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара