Протестна нота Хрватској због инцидената у Србу

Министарство спољних послова Србије најоштрије протестује због низа инцидената, претњи и провокација припадника проусташке Аутохтоне – Хрватске странке права (А–ХСП) и њихових присталица приликом обележавања 75. годишњице од антифашистичког устанка у Србу, у среду, 27. јула, наводи се у саопштењу.

У саопштењу Министарства спољних послова оцењено је да је непоступање хрватских надлежних органа тим поводом и одсуство јавне осуде хрватских званичника значајно допринело распиривању националне мржње и инцидената усмерених против Срба.

Србија, истиче се, очекује промптне реакције надлежних хрватских органа поводом етнички мотивисаних инцидената у Србу и широм територије Хрватске.

Истовремено, наводи се у саопштењу, Србија очекује да буде информисана од надлежних хрватских органа о покренутим судским поступцима и изреченим казнама починиоцима инцидената.

Јучерашњи догађаји у Србу су само последњи у низу говора мржње према припадницима српске националне мањине и држављанима Србије, изазваних етничком нетрпељивошћу.

Министарство наводи да је за сваку осуду говор који је лидер А–ХСП-а Дражен Келеминец одржао на овом скупу, упркос шестомесечној забрани уласка у Срб, у којем је овај значајни јубилеј назвао "балом вампира испред четничког споменика".

Указује се и да је он затражио да се Самосталној демократској српској странци забрани одржавање скупова, позивајући на скандирање усташког поздрава "За дом спремни", након чега су присутни узвикивали – "кољачи, убице, злочинци".

"Такође, веома забрињава чињеница да је генерал хрватске војске и саборски заступник Ж. Гласановић грубо напао председника Антифашистичке лиге Зорана Пусића, рекавши да је 'морална наказа' и да својим присуством на антифашистичком скупу велича 'великосрпско-четничко-империјалистичку агресију'", наводи се у саопштењу.

Поред тога, петнаестак жена је у више наврата прекидало говор бившег хрватског председника Стјепана Месића, певањем домољубних Томпсонових песама, а присталице А–ХСП-а и ХОС-а (Хрватских одбрамбених снага) уочи одржавања скупа блокирале су пут од Книна ка Србу.

"Република Србија оцењује да је досадашње непоступање хрватских надлежних органа и одсуство јавне осуде хрватских званичника значајно допринело распиривању националне мржње и инцидената усмерених против Срба", наводи се у саопштењу.

Истиче се да Министарство спољних послова Србије очекује промптну реакцију надлежних хрватских органа поводом етнички мотивисаних инцидената у Србу и широм територије Републике Хрватске и истовремено очекује да надлежни органи Хрватске известе о покренутим судским поступцима и изреченим казнама починиоцима инцидената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи