Потпредседница украјинске владе у посети Србији

Премијер Александар Вучић и потпредседница Владе Украјине Ивана Климпуш-Цинцадзе разговарали су у Београду о билатералним односима и сагласили се да је важно да руководства Србије и Украјине међусобно подржавају територијални интегритет двеју земаља. Са Иваном Климпуш-Цинцадзе разговарали и Ивица Дачић, Маја Гојковић и министар одбране Зоран Ђорђевић.

Премијер Вучић је истакао да се нада унапређењу економских односа и нагласио да је ове године повећана робна размена између Србије и Украјине, али недовољно с обзиром на економске потенцијале двеју земаља, наводи се у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу с медијима.

Вучић је нагласио да је неопходно радити на јачању туризма, посебно након отварања директне линије Београд-Кијев компаније "Ер Србија".

Саговорници су истакли и потребу потписивања споразума о слободној трговинској размени, додаје се у саопштењу.

Потпредседница украјинске Владе Ивана Климпуш-Цинцадзе честитала је премијеру Вучићу победу на парламентарим изборима и отварање поглавља у процесу евроинтеграција.

Она је додала да обе земље имају исти циљ, а то је чланство у Европској унији истакавши важност међусобне подршке на европском путу.

Тема сусрета био је и Бизнис форум који ће у октобру бити одржан у Кијеву уз сарадњу привредних комора, истиче се у саопштењу.

И први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић се састао са потпредседницом Владе. Констатовали су узајамну приврженост принципу територијалног интегритета, који је основни постулат мирног развоја међународних односа.

Дачић је захвалио на активној партиципацији Украјине у Кфору, чији војници, уз искрену подршку локалног српског становништва, чувају српске светиње на КиМ.

Констатовали су да је потребно да се даље унапређују билатерални односи. "У том циљу изражена је потреба да се поново покрене механизам Мешовитог комитета и доведе до потписивања низа споразума, од којих је за даљи развој сарадње најбитнији Споразум о слободној трговини. Украјина је једина европска земља са којом Република Србија нема овакав споразум", наводи се у саопштењу МСП-а.

Украјинска страна потврдила је и конструктиван став према приступању Србије Светској трговинској организацији, уз обострано очекивање да преговори на ову тему буду завршени најкасније до краја 2017.

Са Иваном Климпуш-Цинцадзе састала се и председница Скупштине Маја Гојковић која је указала да између парламената Србија и Украјине постоји сарадња у оквиру споразума, који је потписан 2010. године.  

Гојковићева је упознала потпредседницу Владе Украјине са активностима Скупштине Србије у процесима евроинтеграција у складу са Резолуцијом о улози Народне скупштине у процесу европских интеграција, саопштила је скупштинска служба за информисање.

Председница Народне скупштине указала је и да отварање поглавља 23 и 24 представља велико признање нашој земљи и њеном напретку у спровођењу реформи, као и важну поруку ЕУ грађанима Србије и свим другим државама које теже ка чланству у тој организацији да наставља са политиком проширења и поред изазова са којима се суочава попут Брегзита, миграција, тероризма.

Цинцадзе је констатовала да постоји широк спектар могућности међупарламентарне сарадње, како на нивоу радних тела, посебно у домену спољних послова и европских интеграција, тако и парламентарних делегација у међународним организацијама.

Са Иваном Климпуш-Цинцадзе разговарао је и министар одбране Зоран Ђорђевић који је истакао да је пуноправно чланство у Европској унији кључни спољнополитички приоритет Србије, уз истовремене одличне односе са свим партнерима и на Истоку, и на Западу, саопштило је Министарство одбране.

Ђорђевић је додао да ће Србија наставити да води независну спољну политику, засновану на "четири стуба", који подразумевају даљу изградњу и јачање односа са кључним организацијама и државама – Европском унијом, Руском Федерацијом, САД и НР Кином, као и са земљама у региону.

Ђорђевић и Климпуш Цинцадзе разговарали су о актуелним безбедносним изазовима, пре свега о новом актуелизовању мигрантске кризе са којом се суочавају све европске државе и која тражи нове, свеобухватне и брзе начине решавања.

У том смислу, Србија ће и даље пружати свесрдну и несебичну помоћ, уз истовремену и непоколебљиву заштиту сопствених националних интереса.

Када је реч о области одбране, Србија активно сарађује са више од 60 земаља света са којима имамо потписане споразуме о билатералној војној сарадњи.

Међународна сарадња у области одбране је у складу са политиком војне неутралности наше земље, рекао је Ђорђевић и додао да наше активно учешће у Програму Партнерство за мир значајно доприноси подизању нивоа интероперабилности и повећању оперативних и функционалних способности Војске Србије.

Истакавши резултате које је Србија постигла у области родне равноправности и реализацији Акционог плана за спровођење Резолуције 1325 СБ УН, министар је предложио реализацију експертских разговора и помоћ у дефинисању украјинског акционог плана и других инструмената за дефинисање и унапређење родне равноправности и положаја жена у сектору одбране и безбедности.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво