Штрбац: У Хрватској цвета проусташтво

Директор Верификационо-документационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је за РТС да је Хрватска чланица ЕУ, а ЕУ се заснива на антифашизму, док у Хрватској проусташтво цвета ли цвета и то доноси много проблема.

Гостујући у Дневнику РТС-а, директор Верификационо-документационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да Хрватска ниje учинила све да се спрече инциденти у Србу.

"Томпсон учествује у обележавању 'Олује' у државном програму у Книну и он је део тога био и прошле године, зато што може да скупи 50 или 60 до 100.000 људи, а то други државни органи не могу", каже Штрбац. 

"Полиција је сачекала њихове екстремисте, усташе са натписом – За дом спремни, натерала је да их скину или наопако обуку да се не види, и ништа више, толерише им се максимално и долазимо у овакве проблеме", истиче Штрбац.

Како каже Штрбац, после формирања техничке владе у Хрватској, почетком године, ескалирали су разноразни напади на Србе и све што подсећа на Србе.

"Тако смо имали министра у влади који се прославио изјавом да је антифашизам флоскула, човека који се цео радни живот залагао или оживљавао НДХ и величао Павелића, а шта онда очекивати од народа који има такве вође. Говоримо о Хасанбеговићу, који, да је хтео да буде кандидат за председника ХДЗ-а, сигурно би победио. Дакле, имамо такву ситуацију, није само због избора, то је у Хрватској у континуитету", објашњава Штрбац.

Штрбац каже да када су отворена поглавља 23 и 24 ЕУ са Србијом, онда је била појачана реторика, па Хрвати додају нове захтеве.

"Јуче су имали састанак Комисије која је оформљена да прати како ће се спроводити прелазна мерила у Србији и стално нешто додају, универзална надлежност им је наводно најболнија", каже Штрбац.

Процесуирано је максимално 80 људи, од тога је 40 српске националности, каже Штрбац.

"Жестоко се боримо у Србији да остане та универзална надлежност у нашем закону, а мало је примењујемо у пракси. Волео бих да та надлежност остане и да се спроводи у пракси", каже Штрбац.

"Хрвати тумаче да Србија мора брисати одредбе о универзалној надлежности, а ми у Србији тумачимо да треба да остане универзална надлежност, а до сукоба неће доћи уколико Хрвати буду процесуирали мангупе из својих редова. Значи, тамо где има довољно доказа", објашњава Штрбац.

Према "Веритасовим" подацима, Србија нестале двоструко више тражи него Хрвати. "Имамо 1.856 на списку несталих, а Хрвати имају 800 својих. Тренутно се у Загребу налази преко 400 ексхумираних посмртних остатака који припадају Србима, само не знамо ко су и то се на кашичицу отеже да би се идентификовали, имамо преко 300 гробних места које такође неће да ексхумирају", каже Штрбац.

Проблем је велики, али далеко више би они требало да ураде активности у проналажењу несталих, каже Штрбац.

Говорећи о "Олуји", Штрбац каже да ћемо ми туговати тих дана, а да ће се они веселити.

"У нашој контратужби Србија је против Хрватске за геноцид почињен над Србима у 'Олуји' имала један од споредних захтева да суд нареди да Хрватска избаци из свог закона о државним празницима – тај пети август који славе као двоструки државни празник. Дакле, Хрватска је чланица ЕУ, а ЕУ се заснива на антифашизму, а у Хрватској проусташтво цвета ли цвета и то доноси много проблема", каже Штрбац.

"Ваљда је Хрватска једина држава где антифашисте брани полиција", закључио је Саво Штрбац. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво