Косово одбило захтев турске амбасаде да се ухапси новинар

Објаву новинара Берата Бужале на Фејсбуку косовски министар иностраних послова Енвер Хоџај оценио је као сатиричну и без политичке поруке.

Енвер Хоџај је оценио неприхватљивим и необичним захтев Амбасаде Турске у Приштини, која је од косовских власти затражила да се приштински новинар, уредник портала Експрес Берат Бужала казни због сатиричне објаве на Фејсбуку током покушаја војног пуча у Турској.

Такав захтев Турске амбасаде је необичан, неприхватљив али и представља прекомерну реакцију, рекао је за Радио слободна Европа Хоџај, којем је упућена дипломатска нота.

Навео је да Косово поштује слободу изражавања, штампе и мишљења и објаву новинара Берата Бужале оценио сатиричном, без политичке поруке.

Бужала, познат по сатиричним објавама, на Фејсбуку је у ноћи када се одвијао војни удар написао: "Позивам грађане Косова који су у Турској на одмору да се придруже војсци". Тој реченици је додао и емотикон са исплаженим језиком.

Амбасада се у писму упућеном Министарству спољних послова позвала на Закон о спречавању учешћа грађана Косова у страним ратовима, односно на члан који предвиђа казну од шест месеци до пет година затвора због позива на учешће у страним сукобима преко друштвених мрежа, наводи Радио слободна Европа.

Хоџај је додао да је Косово "мала и млада земља која има потребу да очува свој престиж, понос и међународни кредибилитет, да штити интересе својих грађана, али и да чува добре односе са пријатељским земљама".

Подсетио је да то није први пут да Турска настоји да утиче на унутрашња питања Косова и навео како је 2012. бивши министар спољних послова Турске Ахмет Давутоглу на заједничкој конференцији за новинаре затражио измену уџбеника из историје, на шта је Хоџај одговорио да историју пишу историчари, а не политичари.

Хоџај је истакао да Косово не жели да се укључи у туђа питања која могу проузроковати емотивне неспоразуме, али истовремено, очекује реципрочно поштовање пријатељских земаља и најавио да ће наредних дана комуницирати са Амбасадом Турске.

Цивилно друштво и новинари на Косову су захтев Турске осудили као неприхватљив и скандалозан, а Асоцијација косовских новинара тражи повлачење турског амбасадора и хитно извињење, а покренута је и онлајн петиција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара