Агенција: Зукорлић у потенцијалном сукобу интереса

Посланик Бошњачке демократске заједнице Санџака и председник скупштинског Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Муамер Зукорлић је у потенцијалном сукобу интереса и Агенција за борбу против корупције ће с пажњом пратити тај случај, речено су "Танјугу" у тој агенцији.

Из Агенције наводе да је увидом у податке објављене на интернет презентацији Универзитета у Новом Пазару утврђено да је Зукорлић председник и да се та установа може оправдано сматрати "интересно повезаном" са председником парламентарног Одбора за образовање.

Наводи се да се избор Зукорлића за председника Одбора за образовање "не може оценити као постојећи сукоб интереса с обзиром на то да одбор којим он председава као радно тело Скупштине Србије нема овлашћења да у првом или другом степену доноси појединачне акте у вези са акредитацијом установа и студијских програма у области високог образовања''.

С друге стране, с обзиром на то да Одбор утврђује предлог висине накнаде за рад чланова Комисије за акредитацију и проверу квалитета, сагласно закону о високом образовању и у оквиру извештаја о раду националног савета и разматра Извештај о раду комисије, у Агенцији кажу да се Зукорлић "налази у ситуацији која представља потенцијални сукоб интереса".

''Како на страни Зукорлића постоје околности које могу довести до тога да приликом разматрања питања у везани са комисијом поступа пристрасно, односно да приватни интерес стави изнад јавног, Агенција указује да у таквој ситуацији постоји појачана одговорност функционера, да се придржава обавеза и забрана из Закона о Агенцији, а којима је функционер дужан да јавну функцију обавља тако да јавни интерес не подреди приватном'', наглашавају из Агенције.

Акредитација је неспорна. Тако се Зукорлић о свом Универзитету изјашњавао првог дана на месту председника скупштинског Одбора. Обећао је и да ће се изузети из одлучивања о њему, ако било које тело закључи да је у сукобу интереса. Сада каже - размотриће све могућности.

"Најреалније је да ћу замрзнути своју фукнцију на месту председника Универзитета и потпуно се посветити раду у Парламенту", рекао је Зукорлић.

Указује се и на то да функционер који својим утицајем на одлуке надлежних органа и тела погодује себи или повезаном лицу, односно, злоупотреби јавну функцију, може да сноси и кривичну одговорност.

Имајући то у виду, као и чињеницу да су поједини ранији чланови комисије јавности износили тврдње да је комисија била изложена политичким притисцима да реши питање акредитације универзитета у Новом Пазару, Агенција ће са "посебном пажњом пратити рад Одбора", а посебно поступање Зукорлића приликом доношења одлука везаних за Национални савет за високо образовање, а тиме и Комисију и то не само по евентуалним пријавама покушаја таквих притисака већ и по службеној дужности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво