Николић са одлазећим амбасадорима Рухом и Левијем

Председник Србије Томислав Николић имао је одвојене разговоре са одлазећим амбасадорима Швајцарске и Израела, Жан-Данијелом Рухом и Јосефом Левијем и том приликом је посебно истакао значај мира и стабилности у региону.

"Србија се труди да у овим тешким временима одржи мир и стабилност у региону упркос томе што поједине земље у окружењу, зарад својих унутрашњеполитичких односа, не улажу довољне напоре да се та стабилност трајно успостави", рекао је Николић.

Ми смо за разлику од њих свесни да немамо времена за губљење и зато водимо политику која за циљ има да нас што више дефинише као део европске заједнице, нагласио је председник Србије.

"Зато нам је потребна стабилност и зато се надамо да ће то схватити и све суседне земље“, рекао је Николић.

Председник Србије и амбасадор Рух сагласили су се да је за обе наше земље кључни интерес да у Европи и међу великим светским силама владају мир и стабилност.

Рух је рекао да Швајцарска, попут Србије, није увела санкције Руској Федерацији, има одличне споразуме са Кином и сарађује са свим великим земљама у свету, па јој је зато блиска решеност наше земље да успостави најбоље могуће односе са свим државама које у томе препознају обострани интерес.

Амбасадор Швајцарске је изразио задовољство што је Србија препознала све квалитете швајцарског система дуалног образовања, као и чињеницом да је трговинска размена између наших земаља у протеклих неколико година порасла за 35 одсто.

Швајцарска, иако није чланица Европске уније, подржава настојање Србије да постане пуноправни члан те организације, рекао је амбасадор Рух, истакавши да је наша земља доказала да води зрелу политику и да би зато чланство Србије у Европској унији допринело трајној стабилности у целом региону, наведено је у саопштењу Прес службе председника Србије.

У разговору председника Републике са амбасадором Израела Јосефом Левијем, изражена је забринутост због масовних терористичких напада у Европи у последњих неколико месеци.

Србија је спремна да са своје стране учини све што је у њеној моћи да се умање ризици по стабилност, али за неко свеобухватније и трајније решење потребна је одлучна и искрена заједничка акција свих водећих светских земаља, оценио је Николић.

Амбасадор Леви је истакао да је Израел такође заинтересован за смањење тензија у региону Блиског истока.

Говорећи о односима Србије и Израела, председник Николић и амбасадор Леви су оценили да су они изузетно добри, али да још увек има простора за унапређење билатералне сарадње.

Амбасадор Леви је поновио решеност своје државе да не призна једнострано проглашену независност Косова, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи