Гојковић у Сарајеву: Потврда политике мира и помирења

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић поручила је у разговору са званичницима Босне и Херцеговине да је та земља један од најзначајнијих политичких и економских партнера Србије у региону, те да је ЕУ заједнички приоритет две државе.

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић поручио је у Сарајеву да односи две државе иду у позитивном смеру, да има простора за њихово унапређење, јер, како је истакао, "мир и стабилност дугујемо нашим грађанима".

Гојковић, која борави у првој посети након што је поново изабрана за преседницу парламента, одвојено се састала са Изетбеговићем и председавајућим Савета министара Денисом Звиздићем.

Истакла је да су Србија и парламент спремни на даље унапређење билатералних односа, добросуседске сарадње и политичког дијалога, као и да управо сусрети и редовни контакти могу учврстити сарадњу у многим доменима, посебно у областима евроинтеграција, економије и привреде, као и у регионалном оквиру, где постоје заједнички интереси.

Гојковић је, како се наводи у саопштењу Скупштине Србије, навела да Србија и БиХ имају и заједнички приоритет и циљ, а то је чланство у Европској унији и поздравила парафирање прилагођеног Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ.

Она је поручила да је отварање преговарачких поглавља 23 и 24 важна порука не само грађанима Србије, који су на протеклим изборима потврдили опредељење за европски пут, већ и другим земљама у региону, кандидатима за чланство у ЕУ, што показује снагу ЕУ и поред изазова са којима се суочава.

Гојковић је навела и да је приоритет Србије очување стабилности и развој региона и изразила уверење да две земље деле снажан интерес за сарадњу у оквиру Берлинског процеса, који има велики значај за процес европских интеграција читавог региона, као и стабилности Западног Балкана.

Председница парламента истакла је да је посебно значајно подстаћи развој економске сарадње, пре свега по питању ревитализације инфраструктуре која нас повезује, енергетике, могућности заједничког наступа на трећим тржиштима, у чему парламенти могу дати свој допринос кроз процедуру ратификације конкретних договора влада.

Председавајући Савета министара Денис Звиздић је на састанку са Гојковић указао да сарадња Србије и Босне и Херцеговине има позитиван тренд, посебно имајући у вуду узајамну подршку по питању евроинтеграција и сарадње у економији и нагласио да она може бити садржајно обогаћења и другим областима, као што је култура, спорт и сарадња младих.

Он је указао и да је регионална сарадња приоритет, јер су мир и стабилност предуслови развој читавог региона, а да уколико сачувамо стабилност и регион ће бити привлачнији за инвеститоре.

Током једнодневне посете Босни и Херцеговини, Гојковић се предходно састала са председавајућима оба дома Парламенте Младеном Босићем и Сафетом Софтићем, а посету је завршила шетњом Башчаршијом и обиласком православне цркве и Бегове џамије у Сарајеву.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи