Јоксимовић: Приступање ЕУ остаје приоритет

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учествововала је на неформалном састанку министара и државних секретара задужених за европске послове у Братислави, на коме је, како је саопштено из њеног кабинета, похваљен напредак који је Србија остварила у реформском процесу.

На дебати, где су поред представника земаља кандидата учествовали и комесар Јоханес Хан и представници Словачке, која је почетком јула преузела шестомесечно председавање Саветом ЕУ, разматрана су питања из области наставка политике проширења, мигрантске кризе, стратегије
комуникација.

Јадранка Јоксимовић је истакла да ће политика приступања ЕУ остати приоритет и након формирања нове Владе, и да је она саставни део унутрашње развојне политике Србије.

Нагласила је да Влада неће ни убудуће подгревати очекивања грађана заснована на нереалним основама, већ ће формални кораци у преговорима бити утемељени на оствареним резултатима.

Јоксимовић је нагласила да је ЕУ највећи и најзначајнији развојни партнер Србије и да грађани Србије то могу да осете и виде кроз разне пројекте обнове и изградње путева, мостова, школа, вртића, болница.

Министарка је истакла да је за Владу процес приступања неодвојив део реформске политике и да се посматра као улагање у темеље изградње функционалне и ефикасне државе, као и већи стандард грађана.

У том смислу, отварање поглавља 23 и 24 донеће убрзање реформи у областима које су важне за грађане, нагласила је она.

Јоксимовић се захвалила комесару Хану што подржава политику проширења засновану на оствареним критеријумима и поштовању фер правила за чланство.

Она је оценила и да је важно решавати билатерална питања, али да она не би требало да угрозе процес приступних преговора.

Хан је истакао да ЕУ треба да вреднује и препозна остварени резултат који је земља учинила на основу усвојених стандарда, да је то вредновање важно како би држава и њени грађани осетили конкретан напредак у европским интеграцијама, наводи се у саопштењу.

Словачки државни секретар за европске послове и координатор словачког председавања Иван Корчок изразио је задовољство што су поглавља 23 и 24 отворена у првим данима словачког председавања и нагласио да је наставак политике проширења ЕУ један од проритетних циљева њеног председавања.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво