Дачић: Прљаво казалиште хрватске дипломатије

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за РТС да захтев Хрватске да Србија укине Закон о универзалној јурисдикцији за ратне злочине представља израз патолошке оптерећености Србијом, као и да се понижавање Србије неће дозволити ни много јачим и већим земљама од Хрватске. Не препоручујемо грађанима да одлазе у Турску, рекао је Дачић.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, нагласио да се дипломатски потези Хрватске једино могу назвати "прљавим казалиштем".

"Оно што Хрватска од нас тражи прво треба да захтева од 11 држава чланица ЕУ у којима се универзална јурисдикција примењује", каже Дачић.

Министар је навео да политика Хрватске превазилази избор и представља патологију, као и да Србија жели да са Хрватском решава билатералне проблеме.

"То није одраз наше слабости, већ је неопходно да се прекине са враћањем у прошлост и том реториком. Потребно је да спустимо лопту", закључио је Дачић.

Говорећи о ситуацији у Турској, министар је навео да је непосредно након покушаја пуча препоручено да грађани не путују у Турску, али да је сада ситуација мало мирнија.

Међутим, увођење ванредног стања доноси извесне ризике као што су увођење полицијског часа и забране окупљања.

"Ми и даље не препоручујемо грађанима да одлазе у Турску, а ако већ морају, потребне су мере опреза. Пре свега, да се избегавају места где се окупља велики број људи, потребно је да увек са собом носе идентификациона документа и да се јаве нашем конзулату уколико имају потребе", објаснио је Дачић.

Проблеми у Турској утичу и на мигрантску кризу, али Дачић истиче да је Србија претпоставила да ће до извесних проблема доћи, као и да је на то била припремљена.

"Били смо у очекивању оваквог таласа и формиран је заједнички тим од стране војске и полиције који се бави илегалним преласцима наше границе", каже министар.

Истиче да је увођење заједничког тима војске и полиције већ показало резултате и да су спречени илегални проласци границе на неколико места.

"Мере које спроводимо су ефикасне и Србија је показала да уме да управља кризним ситуацијама уколико нам земље у низу не направе неке проблеме, јер Србија не може бити сабирни центар за мигранте", напомиње Дачић.

Такође, министар је нагласио да покушај пуча у Турској никада не би предио са 5. октобром.

"Нисам поредио тај догађај, али страни утицај јесам јер га очигледно има", тврди Дачић.

Нада се и да ће Турска у будућности имати стабилизирајућу улогу у региону, што често није био случај.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво