СНС: Изложба "Нецензурисане лажи" као доказ да нема цензуре

У београдској галерији Прогрес отворена је изложба "Нецензурисане лажи", коју је приредила прес служба Српске напредне странке, а на којој су приказани негативни медијски садржаји објављени у претходне две године о актуелној власти, а на основу којих, како наводе, грађани могу да процене да ли има цензуре у Србији.

"Ова изложба није прозивање медија који увредљиво пишу о Александру Вучићу", рекла је у име организатора шефица Службе СНС-а за информисање Владанка Маловић и додала да су пред грађанима докази да је у Србији дозвољена не само критика, већ екстремна критика и апсолутна неодговорност за оно о чему се пише и говори.

"Изложба је само избор 2.523 примера од укупно 6.732 негативна медијска садржаја у последње две године објављена о Александру Вучићу и СНС", истакла је Маловић.

Објашњавајући због чега се Служба за информисање одлучила на тај корак, Маловић је подсетила да већ више од две године домаћа, али и део међународне јавности континуирано говори о медијској цензури, која наводно влада у Србији од тренутка од када је одговорност за вршење власти у Србији преузела СНС на челу са Вучићем.

Према њеним речима, део медија који су отворено подржавали ДС започео је после маја 2012. "организовану, детаљно планирану, бруталну кампању против власти, а Вучић је постао централна мета напада".

Оштрица напада се потом, како је рекла, фокусирала на цензуру, термин који је део медија плански и тенденциозно везао уз име Александра Вучића.

Основни задатак дела медија је био да Вучића домаћој и страној јавности представе као бруталног цензора који укида емисије, обара портале, смењује уреднике, забрањује текстове...

"У жељи да представимо истину, али искључиво на основу чињеница, сматрамо да је потребно да јавност види примере који очигледно показују како изгледа новинарство у Србији од 2014. до 2016", рекла је Маловић и додала да је жеља организатора била да грађани сами закључе има ли цензуре.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже да је изложба можда најбољи начин да се коначно отвори питање односа између цензуре и слободе у Србији.

"Медијска сцена Србије управо је таква да је плурализам видљив голим оком", оценио је Вук Станковић и додао да и летимичан поглед на електронске, а посебно штампане медије и друштвене мреже сведоче о томе да разноврсност постоји упркос континуираним нападима на садашњу власт да врши некакву страшну цензуру и диктатуру"

"Извор тих напада јесте једна негативна опсесија пре свега Александром Вучићем и СНС-ом. Видљива је тенденција да се резултати власти прећуте или релативизују, док се недостаци или грешке преувеличавају", рекао је Вук Станковић.

Он је додао да се у претходне две године дешавала хиперпродукција афера, почевши од афере "хеликоптер" до "Савамале".

"Изложба сведочи да у Србији нема ни цензуре, ни медијске диктатуре, већ да постоји чак и право да се слобода злоупотреби. Слобода увек мора ићи заједно са одговорношћу, а један део српске медијске сцене томе није склон", рекао је Вук Станковић.

Изложби су присуствовали функционери СНС-а, међу њима актери негативних новинских чланака, Братислав Гашић, Небојша Стефановић, Маја Гојковић, Зоран Бабић, Синиша Мали, али и функционер СПС-а Александар Антић.

Изложба ће у Прогресу бити отворена у наредних месец дана, а од септембра креће на турнеју по Србији.

Између осталог, грађани могу видети исечке из новинских чланака, цитате из новина, као и са друштвене мреже "Твитер".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво