Министарствo здравља током 100 дана Владе

Министар здравља Томица Милосављевић рекао је да је за сто дана рада тог министарства у оквиру стратегије за смањење незапослености у систему здравствене заштите запослено 1.000 здравствених радника.

На конференцији за новинаре у Влади Србије поводом сто дана рада Министарства здравља, Милосављевић је казао да је путем конкурса запослено 200 лекара и 800 медицинских сестара.

Милосављевић је навео да је Министарство наставило да спроводи стратегију за смањења незапослености како би незапосленост у систему здравствене заштите до 2010. године била преполовљена.

Министар здравља је изјавио и да је у протеклих сто дана спроведен конкурс и додељено 1.000 дугорочних стамбених кредита за запослене у здравству.

"И даље смо радили на равноправном и равномерном улагању у здравствени систем Србије. И у овом периоду почео је са радом нови линеарни акцелератор за зрачење тумора и нови мулти слајсни скенер у Институту за онкологију и радиологију Србије", навео је Милосављевић.

Министар је казао и да је потписан уговор за израду главног пројекта болнице и надзор над извођењем радова за клиничке центре у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Милосављевић је додао да је Усвојена одлука о оснивању Агенције за акредитацију здравствених установа.

"Та одлука је објављена у Службеном листу и Агенција за акредитације ће почети са радом до краја ове године", казао је министар здравља.

Министарство здравља Србије је током сто дана рада припремило нацрте пет секторских закона и више уредби и правилника. Између осталог, припремљен је предлог Уредбе о добровољном здравственом осигурању, Правилник о допунском раду здравствених радника, као и Уредба о критеријумима за формирање цена лекова.

"У свему овоме што је рађено препознају се приоритети. А то је да је пацијент-грађанин у центру здравственог система, да је за развој тог система необично важно планирање здравственог кадра, да је услов без којег се не може равномерно и равноправно улагање у здравствени систем, да је неопходна заштита социјално угрожених група", навео је Милосављевић.

Министар здравља је рекао да је у току потписивање уговора са ромским медијаторима који ће ускоро почети да раде у домовима здравља.

Милосављевић је рекао да су плате у здравству повећане од овог месеца за пет одсто и да је утврђено да постоји могућност да пензионери који имају нижа примања од просечних буду ослобођени партиципације.

Најављујући да Министарство ради на програмском буџету за 2009. годину Милосављевић је изјавио да ће најбољи суд о раду тог министарства дати грађани Србије и јавност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво