Вучић: Повећаћемо минималну и максималну казну за силоватеље

Председник Владе Александар Вучић најавио је измене Кривичног законика којима се уводе нова кривична дела, али и повећање минималне и максималне казне када је у питању борба против различитих видова насиља и силеџијстава у породици и друштву. Неће више бити условне казне, већ ће се ићи у затвор, поручио је Вучић. Нови закон примењиваће се највероватније од 1. јануара, каже Вучић и истиче да код смртне казне "нема поправке".

Закони које смо доносили и које ћемо доносити имају за циљ да спасу животе, поручио је премијер Александар Вучић на конференцији за медије у Палати "Србија", после састанка са представницима ресорних министарстава и надлежних институција.

"Данас смо говорили пре свега о насиљу у породици, али смо отворили и питање вршњачког насиља и хулиганизма, свих облика насиља са којима држава има намеру да се у наредном периоду жестоко обрачуна", рекао је Вучић после састанка са представницима ресорних министарстава и надлежних институција.

Истиче да је Маријин закон много тога променио и да показује добре резултате, али да је потребно учинити више.

"Имамо обавезу да заштитимо сваког грађанина наше земље и желимо да има што мање насиља. Закони морају да спасавају животе", поручио је премијер.

Вучић је најавио да ће законом бити санкционисан и покушај извршења одређених кривичних дела и обавеза кажњавања. Такође је најавио и повећање минималне и максималне казне за починиоце најтежих кривичних дела, као и увођење нових кривичних дела – сексуално узнемиравање и сексуално прогањање.

"Померамо минималну казну јер тиме уводимо и покушај кривичног дела, неће моћи да се добије условна казна, већ ће се ићи у затвор. Истовремено повећавамо максимум казне пре свега за три кривична дела – обљуба над дететом, обљуба над немоћним и силовање", рекао је премијер.

На овај потез држава се одлучила јер су, објашњава, изрицане казне и испод минимума. Као пример навео је недавне догађаје на Врачару када је полиција, како је рекао, ухватила неког "магарца" са пиштољем.

"И уместо да он добије три године затвора, што је било очекивано, осуђен је на 10 месеци условно", навео је премијер Вучић.

Бољи резултати него 2014.

Истиче да је пракса сада различита од града до града и да правда није иста свуда за све. Као пример наводи судове у Новом Саду, где се за силовање изрекне између пет и 10, и 10 и 20 година затвора, што је висока и озбиљна казна за наше законодавство, и суд у Врању где се изричу казне од шест месеци.

Каже да је недопустиво да силоватељ добије шест месеци, али и указује да не жели да критикује суд, већ да истакне да је потребно подићи минималну казну.

Истиче да је, ипак, забележен напредак када су у питању подаци из 2014. и 2015.

"Много је више осуђујућих пресуда за силовање и обљубу над дететом у 2015. него у 2014. години. У 2015. донето је 68 осуђујућих пресуда, а у 2014. само 27. У обе године има најмање по једна условна осуда", рекао је Вучић додајући да се у 58,3 одсто случајева за обљубу над дететом кажњавало испод законског минимума.

"Структура је оваква – једно лице је осуђено условно, од шест месеци до једне године два лица, од једне до три године 21 лице, од три до пет 27 лица, односно 40 одсто, а од пет до 10 година осуђено је 15 лица, односно 22 одсто", рекао је Вучић.

Додао је да су први пут донете и пресуде између 10 и 20 година које, како је навео, обављају најбољи задатак и генералне и специјалне превенције за силовање.

"Иако су постигнути бољи резултати, покушаћемо оштријим, неки ће рећи и драконским законима да победимо ову пошаст", рекао је премијер.

Ниске казне – лоша порука насилницима

Вучић је навео да се ниским казнама шаље лоша порука насилницима и силоватељима.

"Онда је то нешто због чега треба да се запитамо да ли тиме охрабрујемо, ја не знам како бих назвао људе који су силоватељи, можда грешим или говорим нешто што не смем, то нису људи, али тако морамо да их третирамо, али не тако што добију шест месеци казне за то. То је недопустиво", нагласио је Вучић.

"Ако кажемо да је кажњив и покушај и подигнемо минималне казне, онда је та ствар у будућности немогућа", рекао је Вучић и додао да ће се приступити и изради новог закона о заштити од насиља у породици и новог закона о заштити права у породици.

Нагласио је да ће у наредном периоду бити обавезна и боља координација рада полиције, тужилаштва, здравствених и просветних радника, као и центара за социјални рад.

"Ту имамо и проблем са људским капацитетима, али ћемо, уверен сам, и тај проблем успети да решимо...", рекао је Вучић.

Говорећи о већем овлашћењу полиције у првих 48 сати од пријаве насиља, Вучић је рекао да је неопходна и специјализација полицијских припадника.

"Постоје полицајци који не могу да процене – како ћете оценити да ли је било прогањања. Али ми смо спремни да уђемо и у тај ризик...", рекао је Вучић.

Обавезан психо-социјални третман и стално праћење насилника

Премијер је навео да је републичка јавна тужитељка Загорка Доловац предложила још једну меру безбедности: обавезан психо-социјални третман и стално праћење насилника.

"Ако одредимо забрану приласка, морамо да имамо надзор над органима да ли то проверавају...", каже премијер.

Истиче да није повећан обим насиља, већ да жртве то сада чешће пријављују – али да се и даље боје.

"По броју смртних случајева насиља је нешто мање, прошле године имали смо 61 убијену особу, ове године 19 у првој половини... То је значајно мање него пре 10 година. То говори да су се коначно и деца и жене охрабрили, да више верују држави и неће да трпе терор", рекао је Вучић.

Зато ће држава, истиче, помоћи и око изградње сигурних кућа, како у источној Србији тако и у другим местима.

"Ово су системске ствари којима морамо јасно да покажемо насилницима да Србија јесте модерна држава, да гради друштво у којем немате право да угрожавате туђа права", каже Вучић.

Најављује да ће се држава посебно бавити вршњачким насиљем јер је, каже, све то повезано.

"Да не бисмо гледали шта је кокошка а шта јаје, морамо жестоко да нападнемо да бисмо то смањили", рекао је Вучић.

"Код смртне казне нема поправке"

Премијер је изјавио да, према српском законодавству, код нас нема смртне казне, истичући да зна да би Срби волели да за све постоји смртна казна, али да се она не односи на неке од њих.

"Код смртне казне нема поправке. Једном кад погрешите поправке нема. Нисам сигуран да би та казна спречила кретена у Вратарници код Зајечара да почини то дело, нити неке друге који су најстрашнија злодела починили", рекао је премијер.

Говорећи о мерама повећања минималних и максималних казни, премијер је рекао да оне овим законом неће бити мале.

Сада минимална казна од три године биће повећана на пет, а максимална од 10 или 12 на 15 година.

"Када имате пет година казне, онда вам је покушај дела кажњив и више не можете да се играте с тим. И то је оно што су проблеми оних који мисле да ће моћи да се понашању на исти начин. То су велика повећања за минималну и максималну казну", нагласио је премијер.

Додао је да се разговара о још неким пооштравањима.

"Желимо да покажемо да можемо да се изборимо са тим злом, да штитимо нашу децу и наше породице", рекао је Вучић и додао да "ти јунаци" који ударају жену или дете морају да размисле још три пута пре него што то учине.

Одстрањивање насилника из куће – по захтеву полиције и тужиоца

Министар правде Никола Селаковић најавио је да ће бити формирано стално радно тело Владе, у чијем ће раду, осим данашњих учесника састанка, учествовати и представници невладиног сектора. То тело ће, како каже, бринути о спровођењу Закона о спречавању насиља у породици и друштву. 

Селаковић је рекао да ће новим законом о организацији државних органа у спречавању насиља у породици и друштву бити предвиђени механизми функционисања.

То, како је рекао, подразумева специјализацију полицијских службеника, специјализацију заменика јавних тужилаца, као и посебну процедуру према којој ће бити пријављивано дело насиља.

"Уводи се основна процедура у којој је службеник којем је пријављено дело дужан да то проследи специјалном службенику у тој станици. Он има право да, на основу разговора и процене ризика, и уколико сматра да постоји нешто што указује на кривично дело, одреди останак у полицијској станици у року од 48 сати. У међувремену, подноси захтев за изрицање хитне мере тужиоцу", рекао је Селаковић.

Како је објаснио, тужилац је дужан да у року од 24 часа предложи суду, а суд доноси хитну меру одстрањивања насилника из куће у којој живи са својом породицом – у трајању од 30 дана.

У случају непоштовања те казне, одређује се казна затвора до 30 дана по хитном поступку.

Министар правде истиче да је казнена политика у судовима на граници и испод законског минимума.

"На нама је да водимо рачуна о казненој политици и предложимо Скупштини промену закона, а на судовима је да примењују прописе", рекао је Селаковић.

Министар је поменуо и утврђивање бесплатне правне помоћи жртвама и потенцијалним жртвама насиља која би била пружена од државе.

Предлог да се у школе уведе образовање о насиљу

Министар полиције Небојша Стефановић каже да је важно да, при увећаном овлашћењу полиције, полицијски службеници у тих 48 сати од пријаве насиља препознају угрожену безбедност жртве и заштите је.

"Важна је координација свих служби и да се одлука донесе на законит начин. Ми ћемо радити све да припадници полиције прођу нове курсеве и обуке и буду на услузи грађанима, да најшири део полиције у великој мери преузме поступање и укључи се у сузбијање овог кривичног дела", каже Стефановић.

Истиче да је обавезно хапшење свих починилаца насиља и да ће такву политику Министарство унутрашњих послова спроводити на територији целе земље, како би се спречило да се кроз некажњавање понављају кривична дела.

"Казнена политика се мора пооштрити јер судови одређују условне осуде, што не доводи до сузбијања и превенције. Што се тиче едукације, ми смо одржали у претходних годину дана двоструко већи број предавања у основним и средњим школама, а ове и наредне године ћемо и то повећати", каже Стефановић.

Додаје да постоји предлог и да се у обавезни школски програм уведе образовање о насиљу, како би се од малих ногу подстицала свест да је насиље недопустиво.

"Мислим да ће ове мере дати резултате, полицијска овлашћења су проширена у првих 48 сати. Трудимо се да држава поступа законито у складу са уставним нормама", рекао је Стефановић.

Оштрије казне за ношење нелегалног оружја

Министар Небојша Стефановић каже да су претходне акције предаје нелегалног оружја МУП-у биле успешне и да се инсистира на оштријој казненој политици за особе код којих се пронађе нелегално оружје.

У претходним акцијама предавања оружја, како каже, предато је неколико стотина пушака, неколико хиљада пиштоља, стотину комада бомби и експлозивних направа.

"Срећан сам што то оружје није на улицама, већ је уништено или у депоима. Да ли оружја има сада на улицама – да, има га. Да ли се боримо против тога – да, боримо се. Оно на чему смо ми инсистирали је оштрија казнена политика", рекао је Стефановић.

Додао је да када се пронађе код неког илегално оружје и када се он пошаље на три године у затвор, никоме више неће пасти на памет да га носи у граду, у ресторану на улици.

"Није тајна да нарко-босови користе лица која немају криминални досије да илегално носе оружје да би могли да га употребе или за њихову заштиту или за извршење кривичног дела. Када ухватимо такво лице и предамо тужилаштву и судовима, очекујемо оштру казнену политику", нагласио је Стефановић.

Истакао је да као друштво треба да пошаљемо поруку да "ми не толеришемо нелегално оружје, озбиљно ћете одговарати, ићи ћете на робију бар три године".

Стефановић је позвао све који имају нелегално оружје да га предају у најближу станицу полиције без кривичне одговорности, да акција траје већ 10 дана.

"Некада оружје потиче из Другог светског рата, из ратова деведесетих, некада људи наследе кућу где има оружја и не знају шта ће са њим. Без кривичне одговорности можете предати полицији", рекао је Стефановић.

Замолио је грађане да не остављају оружје на јавном месту, да не дође до повређивања других лица.

Вулин: Нико није пријавио насилничко понашање у Житишту

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је Центар за социјални рад у Житишту само водио случај развода у породици Златић и да није било пријављено никакво насилничко понашање.

“Дакле, процес бракоразводни је окончан, суд је на основу препоруке Центра за социјални рад донео меру да дете припадне мајци, што говори да је препозната као узоран родитељ”, рекао је Вулин.

Запитавши како је могуће да нико није пријавио да је Златић имао оружје, министар је приметио да Срби и нису баш много тихи када треба да се хвале да имају оружје.

Министар Вулин је запитао и како је могуће да у тако малој средини, као што је Житиште, нисмо имали ниједну пријаву да је тај човек насилан.

Тек након злочина, када смо, како је рекао, слушали приче о његовим претњама, схватамо да је могуће да је он проблематичан, рекао је Вулин.

Говорећи о састанку с премијером на коме су разматране нове мере за спречавање насиља у породици, Вулин је рекао да су предложене конкретне ствари и да је једна од њих јачање сарадње на успостављању протокола о раду тужилаштва, МУП-а и Центра за за социјални рад.

Сматра да свакако треба укључити и просвету, јер сваки од тих елемената има не смо могућност, него и законску основу пријављивања насиља.

"Посебно говорим о здравству, просвети, центрима за социјални рад. Свака васпитачица у вртићу може да примети промену понашања детета, то мора и може да пријави. Сваки наставник у школи такође"”, рекао је министар.

Уводи се регистар насилника, а и нова мера.

"Шта с починиоцем дела када то он учини, не можете спречити да неко ко одлежи казну, шта кад то заврши, ко га може спречити да понови све, зато уводимо меру обавезног психо-социјалног посматрања, саветовања, меру у којој се као додатна мера обавезно изриче лечење, коме се уводи као обавеза да насилник бива подвргнут процесу психо-социјалне рехабилитације и посматрања", навео је Вулин. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво