Вучић разговарао са грађанима

Председник Владе Србије Александар Вучић разговарао је цео дан са грађанима Србије – више од 13 сати. Грађани су стрпљиво чекали испред Владе како би разговарали са премијером.

Када је премијер дошао у Владу јутрос нешто после 5.00, испред Немањине 11 већ је чекало неколико десетина грађана. Међу њима пре свега они који су били заказани у првом сату, али и они који нису били на списку, али спремни да чекају цео дан.

У пола шест разговори су почели. Међу првима, човек који је пре шест година остао без посла пошто је у предузећу у којем је радио указао на злоупотребе.

"Имам пуно поверење да ће премијер то ставити на своје место. Одушевљен сам разговором", каже Драгиша Кнежевић из Старе Пазове.

Грађани верују да ће им премијер помоћи да се изборе са проблемима.

Представник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић из Алексинца рекао је за РТС да је код премијера био због фалсификата меда који се појавио на тржишту.

Према његовим речима, Вучић је обећао да ће на првој седници Владе бити формирана радна група која ће се бавити тим проблемом. 

Медицинска сестра у пензији Славица Станковић била је међу првима које је Вучић примио, а новинарима је рекла да се премијеру обратила због проблема у Дому здравља Вождовац, где је, тврди, било малверзација око доделе станова солидарности.

"Изненађена сам премијеровим пријемом и добром организацијом. Пријавила сам се и нисам очекивала ни до јесени да ћу бити позвана, али ме је премијер већ првог дана примио. Када сам долазила клецала су ми колена, али љубазност људи који су ме примили је довела до тога да се опустим и изнесем свој проблем", рекла је Станковићева.

Каже да је са премијером водила нормалан разговор и да је обећао да ће урадити све што може већ током дана.

Радица из Београда је, такође, била међу првима са којима је Вучић од јутрос разговарао, а новинарима је рекла да ју је премијер саслушао, да је она изнела своје проблеме са легализацијом објекта, а да јој је он обећао да ће до октобра то бити решено.

Са Вучићем је разговарала и Емилија Ђорђевић из Панчева, просветна радница која има дете ометено у развоју. "Живим у једној школској установи, а радим у другој, годинама обилазим прагове", рекла је Емилија.

Грађани испред Владе наводили су различите разлоге као повод за пријем код премијера Вучића – од проблема са налажењем посла, па до стамбених питања: "Имам троје деце, самохрана сам мајка, немам решено стамбено питање, зато сам дошла."

Грађани су преносили и утиске. Жељко Машнић из Врбаса каже да није имао утисак да је с председником Владе, јер је, каже, имао најнормалнији приступ.

"Премијер ме примио као рођеног", каже Сомборац Иван Пробојчевић. "Сви председници су грешили... Добију саветнике, они их ставе под стаклено звоно и то их удаљи од народа. Они не знају како народ живи. Овај човек је нешто урадио да чује глас народа из свих крајева", истакао је Пробојчевић.

А управо је отуђење од реалних проблемима грађана оно што представници власти често занемаре, бавећи се високом политиком.

"Овакви разговори, непосредан контакт чини да политичари стану са обе ноге на земљу и то би могло да помогне премијеру у обављању функције. Надам се да ће се у раду институција појавити више одговорности и бољег односа према грађанима јер је то оно што грађани очекују", објаснио је социолог Владимир Вулетић.

Друга страна медаље, оцењује Вулетић, могла би да се покаже ако грађани често буду долазили код премијера са нереалним и бесмисленим захтевима или пак ако буде покушаја да се политички компромитује та, за грађане корисна, иницијатива.

Након промена које је најавио у начину функционисања Владе, грађани ће убудуће имати могућност да о својим проблемима разговарају директно са премијером. Премијер ће разговарати са грађанима и у другим градовима Србије.

За разговор са премијером пријавило се, како је саопштено, око 5.000 грађана, па је Вучић тим разговорима уместо првобитно планирана три сата посветио више од 13 сати.

За сваког грађанина било је одвојено по 10 минута да разговара са премијером. Испред Владе је било и оних који се нису пријавили за данашње разговоре, они су попунили формуларе, па ће имати прилику да разговарају са премијером неки други пут.

Вучић целодневним састанцима са грађанима уводи нови начин комуникације са народом, а политички аналитичари то оцењују као добар и користан потез, односно начин да власт и премијер очувају контакт са реалношћу грађана, односно њиховим потребама и проблемима.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво