Кампање измичу финансијској контроли

Контролу финансирања страначких кампања за председеничке изборе немогуће урадити због мањкавости Закона о финансирању политичких партија, оценио је програмски директор "Транспарентности Србија" Немања Ненадић.

Ревизорска кућа "Ревизит", навела је, у извештају који је усвојила РИК, да "није реч о ревизији, већ о провери исказаних података" свих предлагача председничких кандидата.

Главни проблем је што овлашћени ревизори нису имали могућност за проверу од других субјеката које имају информације о изборној кампањи, рекао је Ненадић

"Садашњи закон не даје такво експлицитно овлашћење ни РИК-у, а поготово не приватним фирмама које она ангажује да прикупљају податке од испоручилаца услуга", објаснио је Ненадић.

То значи да ревизорска кућа није могла да провери у медијским кућама колико су странке новца дале за закуп термина на телевизији или пропагандне летке у штампи у току изборне кампање за председничке изборе у јануару 2008.

Такође "Ревизит" није могао да провери аутентичност страначких извештаја ни код људи који су давали прилоге партијама у току кампање.

Прикупљање података и од других лица

Ненадић је оценио да је неопходна допуна Закона о финансирању политичких партија и подсетио да је "Транспарентност Србија" предложила да Агенција за борбу против корупције, која ће вршити проверу података о финасирању кампање, добије експлицитна овлашћења да прикупља податке и од других правних лица, а не само од политичких странака.

"Пошто такви амандмани нису ушли у скупштинску процедуру, и након успостављања агенције имаћемо исту ситуацију као и сада", рекао је Ненадић и додао да је једино решење да се у међувремену промени закон.

Ненадић је указао и да "Ревизит" није могао да уради праву ревизију и због тога што РИК није пренео довољно овлашћења.

"У старту је начињена грешка, јер је РИК затражила да се изврши ревизија извештаја. Међутим, није ревизија извештаја све што би требало урадити када се врши провера података ", навео је Ненадић и додао да провера података може да се изврши и на неке друге начине, попут уочавању пропуста у примени закона.

Директор "Транспарентности Србија" је подсетио и да Државна ревизорска институција има широка овлашћења и могла би да провери много више података него РИК или Одбор за финансије.

"ДРИ може да следи траг новца и да прикупља одређене податке и од трећих лица ради утврђивања релевантних чињеница. Међутим, ДРИ има друге проблеме, пре свега нема услове за рад који би јој омогућили да се бави овим питањима", објаснио је Ненадић и додао да је проблем и то што ДРИ има широк спектар послова, а контрола финансирања кампања није једна од њених приоритетних обавеза.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи