Потврђен консензус свих чланица ЕУ о отварању поглавља 23

Званично је потврђено да је ЕУ постигла консензус око отварања нових поглавља у преговорима са Србијом, пошто до 17 часова ниједна од 28 земаља чланица ЕУ није уложила примедбу на нацрт текста о заједничкој европској преговарачкој позицији за поглавље 23.

Словачко председавање ЕУ одмах је поздравило тај, како кажу, корак напред у отварању поглавља 23 и 24 са Србијом.

"Сада очекујемо да Комитет сталних представника земаља чланица ЕУ донесе своју одлуку у четвртак. Србија је испунила своје обавезе и услове неопходне за отварање та два поглавља", стоји у званичном саопштењу словачког председавања.

Словачко председништво је потврдило да ће се новоуспостављени консензус земаља чланица ЕУ наћи у четвртак, 7. јула, на дневном реду састанка амбасадора чланица ЕУ. Одлука о отварању нових поглавља са Србијом требало би да буде донета без даље расправе.

На Словачкој је, као председавајућој Европског савета, да потом закаже и Међувладину конференцију на којој би поглавља 23 и 24 била и отворена. У овом тренутку очекује се да то буде 18. или 19. јула, на маргинама редовног састанка Савета министара спољних послова ЕУ.

Министар правде Никола Селаковић рекао је раније да смо урадили све што је потребно за отварање поглавља, али да нам тежак посао тек предстоји.  

На састанку Радне групе за проширење и преговоре о приступању, после више од три месеца противљења, Хрватска је званично дала сагласност на нацрт заједничке европске преговарачке позиције за поглавље 23 у преговорима са Србијом.

Хрватска је задовољна што је усаглашен текст. Тврде – у текст документа ушло је све што је, за Хрватску, важно у области владавине права.

Пуна сарадња са Хагом, изузеће Хрватске из универзалне надлежности српског суда за ратне злочине, права мањина, али и приступ правди жртвама, размена информација о несталима и право на одштету.

Хрватски министар спољних и европских послова Миро Ковач рекао је да су сви хрватски захтеви уграђени у преговарачку позицију ЕУ у односу на Србију и отварање поглавља 23 

Одлучујући утицај на промену хрватског става био је немачки, сматра Драган Ђукановић из Института за међународну политику и привреду.

"Госпођа Меркел је суочена са бројним и озбиљнијим проблемима унутар ЕУ и сада оваква врста неког балканског инаћења које показује Хрватска није добродошла, односно Немачка то није хтела подржати", рекао је Ђукановић.

Према његовим речима, оно што је посебно битно јесте да је и Берлин проценио да је Београд заиста испунио све услове за отварање поглавља и да се у последњих неколико година поставио као кредибилан спољнополитички партнер.

Одлука да се поглавља 23 и 24 отворе искључиво су резултат чврстог и одлучног става Србије да неће трпети уцењивање и понижавање и да тражи међусобно поштовање, сматра министар спољних послова Ивица Дачић.

У писаној изјави наводи да је одлука признање за доследну и реформску политику Владе и њеног премијера и нада се да је Европска унија извукла поуке и да више неће бити двоструких стандарда када је реч о Србији.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво