Вучић: "Фијат" остаје у Крагујевцу, "Хестил" преузео Железару, рекордно низак дефицит

Мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић рекао је да је кинески "Хестил" преузео "Железару Смедерево", да "Фијат" има загарантовану будућност у Србији, као и да је дефицит државе најнижи у последњих 10 година. Поводом неотварања поглавља 23 и 24, Вучић истиче да ће пренети европским званичницима у Паризу да Србија остаје посвећена ЕУ, али да јој нико неће завртати уши. Поручује да поштује одлуку из Сребренице иако, истиче, томе ничим није допринео.

Александар Вучић је на конференцији за медије рекао да има три вести од животног значаја за грађане Србије.

"Желим да вас обавестим да је 'Хестил' преузео 'Железару Смедерево'. Операција је успешно окончана", рекао је Вучић пожелевши срећу кинеској компанији и поручивши да се нада да ће Србији донети још бржи напредак.

Навео је да је новац од куповине Железаре, 46 милиона евра, легао на рачун.

"Честитам им и желим да подигну и производњу у Железари и да Смедерево буде индустријски још јаче и богатије и успешније, и да свима нама донесу још бржи напредак", рекао је премијер.

Друга вест је, како је рекао, да је будућност "Фијата" у Србији загарантована.

"Обавио сам разговоре са генералним менаџером Алфредом Алтавилом у Торину и упркос чињеници да ће 'Фијат' наставити да ради у две смене, будућност компаније је загарантована. Не могу о много чему да говорим из разумљивих разлога, али сам апсолутно уверен и сигуран после озбиљног разговора и одговорног приступа 'Фијата', да ће у Крагујевцу још много година радити", рекао је Вучић истичући да не мисли на две или три године, већ на много више од тога.

Каже да су у Торину задовољни оним што је Србија учинила, а да је Србија спремна и да додатно помогне ако буде потребно.

Председник Владе је рекао и да ће до краја 2018. године бити завршен ауто-пут до Крагујевца.

Како каже, ове године је за то издвојено 70 милиона у годишњем буџету, наредне године 597 милиона, а 2018. године додатна милијарда како би пут био завршен.

Трећа вест је рекордно низак дефицит.

"Желим да честитам грађанима Србије на резултату који нисмо имали у последњих 10, вероватно и 30 година. Драги пријатељи, дефицит буџета за првих шест месеци, договорен 85,4 милијарде динара са ММФ-ом, износи 3,9 милијарди", рекао је Вучић.

Истиче да "готово да немамо дефицит" – када се одузме 75 милијаради динара колико Србија даје за камате.

Према његовим речима, примарни суфицит у истом периоду је износио 71 милијарду динара, а то значи да би, ако се не рачунају расходи за камате од 75 милијарди за тај период, стање у буџету за толико било у плусу.

"Имамо нешто што нам се рачуна као трајни резултат, а то је 44,1 милијарда увећаних пореских прихода, такође имамо и више од планираног у непореским приходима и расходи су нижи од планираних", рекао је Вучић и додао да се јавни дуг смањује и да је за 140 милиона евра мањи него на почетку године.

Истиче да остварени резултати иду на понос свим грађанима Србије и да је то постигнуто упркос великим проблемима због Брегзита и раста долара у односу на евро.

"Јавни дуг се даље смањује, за 140 милиона је мањи у односу на стање с почетка године. На почетку године, јавни дуг је износио 24,29 милијарди евра, а данас је то 24,15 милијарди евра", прецизирао је Вучић.

Разлог је веће раздуживање преко динарских хартија од вредности и то за 16 милијарди. 

Истиче да је власт задовољна јер је у јуну 2016. остварена наплата од 18,2 милијарде динара пореза на добит, која је у 2015. била свега 11,8, а у 2014. години 16 милијарди динара.

"То говори о напретку, расту економије. Mислим да су ово изванредни резултати", рекао је Вучић.

Према његовим речима, у првој половини године било је 118.425 пријава пореза на добит, што је раст индекса за 153 у односу на претходне године, што је оценио као изванредно.

Додао је да је у првих пет месеци стопа раста БДП-а 3,1 одсто, а како је навео, пољопривредна сезона за сада стоји добро. Уверен је да ће ове године ићи и на 2,7 и 2,8, а да се очекује раст више од четири одсто наредне године.

"Ако то остваримо, били бисмо европски шампиони", рекао је Вучић.

Истакао је да је дефицит један од најнижих на нивоу свих земаља укључујући и земље ЕУ. 

"Ово су резултати које су постигли грађани Србије. Имамо најнижи дефицит на нивоу свих европских земаља, мислим да свега четири земље ЕУ имају нижи дефицит, а што се тиче примарног суфицита, да нема камата, били бисмо у прве три европске земље у првих шест месеци", каже премијер.

Навео је и да је остварен добар раст у прерађивачкој индустрији.

"Очекујемо сада уз Железару у четвртом кварталу додатни раст и мислим да ћемо бити једна од најуспешнијих земаља по стопи раста на нивоу целе Европе", истиче Вучић.

Најавио је и отварање нових радних места – како каже, нарочито од септембра.

"Оно што смо грађанима Србије дужни да кажемо, то је да тамо где уочимо проблем реагујемо одмах и имамо много фабрика које ће ускоро отворити много радних места – нарочито од септембра", рекао је премијер.

"Не могу нас увући у свађе и сукобе у региону"

Вучић је истакао да је највећа претња по Србију регионална нестабилност и да ће управо зато Република Србија наставити са својом озбиљном и одговорном политиком.

Србија ће наставити са политиком која подржава регионалну стабилност, која искључује свађе и хорске одговоре којима неко треба да добије политичке поене у земљи, али који нашој земљи неће донети ништа, рекао је Вучић.

Подсетио је да предстоји низ различитих годишњица и поручио да је поносан што је председник владе земље која поштује и туђе жртве, али уме и да отворено говори о злочинима који су почињени над Србима.

Додао је да није разумео поруке из Сребренице и да им ничим није допринео.

"Нисам разумео целу хајку и причу у вези са 11. јулом. Ниједном речју томе нисам допринео. Подсетићу вас на све што се догодило 11. јула прошле године, када су одређена лица, да не говорим да или не са политичком позадином, покушала да ме линчују у Сребреници", рекао је Вучић.

Додао је да је Србија, од прошлогодишњих догађаја у Сребреници, упућивала само поруке мира.

"У складу са арапском пословицом – кад вас неко гађа камењем, можете да правите зидове или мостове. Ми смо као влада правили мостове", рекао је Вучић.

Додао је да је Србија поштовала поруку из Сребренице да не долазе у Поточаре.

"Одједанпут је дошла, и то због правно-политичке квалификације, одлука на коју нисмо реаговали, а у којој је речено 'немојте да долазите'. Нећемо да вам сметамо ако вам смета што ћемо ставити цвет, ако вам смета што ћемо положити венце, исказати пијетет вашим жртвама, нећемо да дођемо", рекао је Вучић. 

Додао је да су "они наставили са увредама" и истакао да нико никада није рекао да мисли да новцем може да ода поштовање.

"Нико никада није рекао нити да је то мислио нити да је желео то да уради, али некоме је требало да исконструише целу причу да би нас увукао у блато увреда", рекао је Вучић.

То се, истиче, дешава управо због успеха Србије јер су, како каже, "многи у свету и Европи очекивали да Србија настави да пада", а она данас има здравије финансије од неких земаља ЕУ.

Образложио је да је Србија пре две године била на ивици амбиса и да су многи очекивали да ће наставити да пада. Приметио је да је то позадина покушаја увлачења Србије у блато свађа и сукоба.

Додаје да мало коме одговара стабилна и снажна Србија, која после 36 година може да купи хеликоптер и размишља о куповини авиона; Србија где Кинези долазе да отворе Железару, Србија која има отворен пут и на европско и евроазијско тржиште.

"Зато ће многи покушавати да увуку Србију у блато, јер им ми одговарамо као губави. Али неће нас увући у те ствари. Мене лично могу да вређају колико хоће, ниједну ружну реч нећу да кажем ниједном од њих. Поштоваћемо друге народе, али као што сам рекао, нећемо дозволити никоме да гази наш народ и Србију", рекао је Вучић.

На питање да ли ти покушаји стижу из региона или и света, Вучић је рекао да нема никакве сумње у то, да је уочљиво да су приче о варничењу и сукобима између две стране почеле после пар дана, а да он није рекао ниједну реченицу осим оне да са БиХ жели најбоље односе, али да неће дозволити да Србију газе.

"Србија никада није била отирач, поготово не данас, и биће све снажнија и јача, економски, отворенија према свету, комшијама и пријатељима и само ће пријатељства градити. Само тако ће бити јача и снажнија, а не Србија која прети. Србија никоме не прети", додао је премијер.

Поручује да власт у Србији жели мирну, стабилну и сигурну будућност.

"Захваљујући стрпљењу и трпељивости, али и одговорности и дисциплини нашег народа, први пут ми успевамо да испливамо на површину као неко чија земља огромним корацима граби напред – по најобјективнијим критеријумима ММФ-а и Светске банке", каже Вучић.

Навевши да он зна коме Србија смета, рекао је и да многи не желе напредак Србије јер не могу сви да гледају у будућност.

"Не могу да вам објасним колико се радујем Железари која је преузета, разговорима о 'Фијату', у то гледам, а неко се радује и каже – еј ви, Срби, злочинци и криминалци – тако мисле наредних 200 година да нам понављају. Доста је са тим. Они који су злочинци одговарају пред судом, знам да се слободно шетају неки који су копали очи, овде такви не шетају слободно или ако таквог има – покажите нам га", рекао је Вучић, подсећајући и да још нико није одговарао за страшан злочин у Вариводама у акцији "Олуја".

"Нема завртања ушију Србији тек тако"

Мандатар Вучић је најавио да ће европским званичницима на предстојећем самиту у Паризу поручити да Србија остаје посвећена напретку, реформама и европском путу, али да нико не треба да мисли да се Србији тек тако могу "завртати уши".

"Нисам нарочито уплашен списком званица па да не смем да изнесем шта је српски став", рекао је премијер на прес-конференцији и додао да очекује подршку од званичника ЕУ, укључујући Ангелу Меркел, Матеа Ренција, Франсоа Оланда и других и да ће тражити јасне одговоре зашто се Србији не отварају поглавља. 

Истакао je да је Србија урадила све што је требало за отварање поглавља 23 и 24, да није могао да сакрије разочарање у разговору са бројним званичницима ЕУ што до тога није дошло, те да очекује да се Србији објасни шта је то што није урадила.

"Иако нисам могао да сакријем разочарање у разговору са бројним европским званичницима јуче и данас, више ни реч нећу рећи. Ми смо свој посао обавили и нико из ЕУ не може да каже да је Србија крива", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Додао је да у недељу путује у Париз, на Самит лидера Западног Балкана и ЕУ, где очекује да му се каже где је Србија погрешила и да каже шта Србија мисли.

"А мисли да настави свој европски пут, али Србија жели и тражи поштовање за свој народ и своју владу. Ако нисмо урадили нешто како треба, кажите нам шта је то, али немојте да мислите да било ко има право да нам заврће уши без разлога", нагласио је председник Владе.

"Нећемо да учествујемо у играријама из комшилука" 

Вучић је поручио да Србија не жели да учествује "у играријама из комшилука", где подижу ограду, малтретирају грађане и децу шест сати, тобож због миграната, иако тамо никада ниједног мигранта није било.

Каже и да је Србија хтела да узврати, али да то не треба да радимо, будући да су то "бесмислене дечачке игрице".

"Уопште не разумем неке људе. Србија је посвећена напретку, од својих идеја не одустајемо. Та политика за коју су многи говорили да је немогућа полако даје резултате", нагласио је Вучић.

"Уверен сам у подршку Ангеле Меркел, Француске, Јункера, Могеринијеве. На њима је да одлуче, ако хоће – хоће, ако неће – неће", рекао је Вучић.

Навео је и да не верује да је однос Србије према РС допринео одлуци ЕУ о неотварању поглавља и напоменуо да ће Србија и даље неговати посебне односе са РС, у духу и у складу са Дејтонским споразумом и нашим законима.

Истакавши да никада није најавио да ће поглавља бити отворена до краја јуна, Вучић је рекао да није чуо ниједан аргумент о томе шта Србија није урадила.

"И данас кажем, ако хоће да нам отворе поглавља – хоће, ако неће – неће", рекао је Вучић.

Не терајте ме, каже, да коментаришем захтеве Хрватске у вези са поглављима 23 и 24.

"Ми ћемо у Таванкуту асфалтирати улице, дати новац за њихове новине, али онда ћемо поставити питање шта су Срби у Хрватској добили, да ли су добили струју или не... Али прво ћемо урадити свој посао", рекао је Вучић.

Додао је да то разумеју и сви у Европи и да су га зато многи звали у претходна два дана. Истиче и да отварање поглавља не доводи у питање европски пут Србије, којим ће се наставити.

"Имамо политику чистих рачуна"

Премијер је рекао да Влада води политику чистих рачуна и поручио да се време слабе Србије, која је многима била отирач, никада неће вратити.

"Наравно да има, не мало оних који не желе снажну Србију, који би волели да ми противрече и да изнесу неки податак и уз подсмех коментаришу моје речи. Њихов проблем је што немају ниједан аргумент. Мени морате да кажете бројеве јер их ја све знам, а они знају да је све што говорим истина", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Додао је да би многима највише одговарала слаба Србија, која је била отирач.

"Многи би волели да се то време врати, али се то време никада неће вратити ни у једном смислу, економском, војном...", истакао је премијер.

Стање у јавним предузећима још увек није добро, али се помера набоље, навео је премијер, додајући да Светска банка инсистира на уређењу у ЕПС-у, Железницама, "Србијагасу".

Говорећи о бољем стању у јавним предузећима, Вучић је рекао да нема више топлана у Србији које кажу: Узећемо паре од грађана, а нећемо да платимо ни мазут, ни "Србијагасу"...

Имамо политику чистих рачуна и зато су нам показатељи бољи. Наше је да то очувамо и унапредимо. Све то може још боље да буде", рекао је Вучић.

"Влада у року, опозицији се жури на море"

Вучић је рекао да ће Влада бити формирана у законском року, додајући да пре тога жели добро да измери и извага, и да хоће људе који су спремни да се боре.

"Има још ствари које желим да решим и да видим, да бисмо донели праву одлуку. Када дођете у овакву тешку ситуацију у региону и када дођете у тешку ситуацију поводом неких других хајки и харанги, онда можете да измерите да ли неко жели или не жели да се бори. Мада сам и у претходне две године то, чини ми се, прилично добро могао да измерим", рекао је Вучић новинарима.

Поновио је да ће Влада бити формирана у законском року и "захвалио" политичким противницима који, како је рекао, желе да му дају више власти у руке.

"Али знам ја да то није због тога, знам да је то због слане воде и сунца, чезну да се сунчају што пре. То им је главни мотив, а не то да би мени дали мало више власти у руке, али не брините, биће све у законском року", рекао је Вучић.

Поручио је опозицији да Влада функционише нормално, а одговарајући на питање како реагује на опозиционе лидере и странке које захтевају да се што пре формира Влада, Вучић је упитао:

"Што, да би они што пре ишли на море? Јел' то разлог? Нисам разумео. Као што видите, ја сам јутрос у четири устао да бих отишао у Торино, да бих стигао да се вратим назад да радим...", рекао је премијер.

Додао је да се наставља са радом.

"Влада функционише, ја о мору не размишљам, а и њима бих препоручио да размишљају о овоме што долази за три године и девет месеци да би се макли са пет бар до осам, ако не могу да дођу до тог двоцифреног процента... Много боље него да гледају да ли ће се брчкати на Брионима, Малдивима, Миконосу, Санторинију, не знам ни како се зову сва та острва", поручио је Вучић.

"Камараш је имао немогућу ситуацију"

Вучић је рекао да Влада није хтела да се одрекне Железаре ни када је правила губитке, истичући да се они данас покривају, а да је професионални менаџмент Петера Камараша имао "немогућу ситуацију" будући да је цена челика била 370 долара.

"ХКП инжењеринг" Перета Камараша није ни могао да оствари профит у датим околностима, ти људи су имали немогућу ситуацију с ценом челика од 370 долара, а данас је боље и компанија је профитабилна, рекао је Вучић одговарајући на питање зашто је резултат професионалног менаџмента био лошији од онога што је најављено.

Новинар је истакао да је Вучић у марту 2015. рекао да ће Железара остварити профит за шест месеци, па је министар привреде Жељко Сертић у јуну рекао да је на нултом нивоу пословни резултат, да би директор Бојан Бојковић изјавио да је губитак више него преполовљен у односу на 2014, и да је износио 125 милиона, а да је епилог да је професионални менаџмент остварио минус од 145 милиона евра.

Упитан – ко је одговоран за лош избор менаџмента и за нетачно информисање јавности у 2015, Вучић је одговорио да не уме да одговара на "саопштење политичких странака, посебно не оних који свиме могу да се похвале осим поштењем и радом, и које су опљачкале бројне фирме, ништа не знају и не читају уговоре".

"Свих осам реченица сам саслушао из саопштења вама и Мишковићу драге странке. Пет пута можете да ме прекинете. Они су у своје време украли много више, а ови нису ништа. Имали смо много проблема у Железари, коју је та странка хтела да укине и да остави без посла 5.000 људи", рекао је Вучић.

Додао је да су то исти они који су код њега на консултације долазили, па су онда брзо и изашли "све лупајући ногом у задњице и не знајући".

"Кад су дошли пред мене било их је петоро на нас двоје па су се уплашили", рекао је Вучић.

Вративши се на менаџмент Железаре, навео је да је менаџмент успео, уз све проблеме, и јефтиније да набавља кокс и сваку врсту сировине и на италијанском и српском тржишту. Поручио је да није решење да угасимо Железару, да се затварају губици, као и да Србија није хтела да се одрекне никога.

Новинару Времена рекао је да не жели да се "фемка", да га се не плаши, нити тога што од 62 стране у свом листу на 60 пише о њему и Стаљину, Хитлеру.

"Нисам тиме нимало фасциниран. Поносан сам на то што то можете. Та слобода у Србији постоји. Али да знате да то није истина", рекао је Вучић.

Поручио је да ће Влада имати још успеха, "а ти тајкуни који су говорили да ће Железара пропасти економски, само они не могу да пљачкају као што су могли раније".

"На срећу Владе и мене, то су прави и стварни резултати. А мени је драго што ви и ваше колеге можете да ми поставите то питање, јер човеку чије сте саопштење читали, нисте могли да поставите таква питања", рекао је Вучић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво