Дачић: Хрватска, БиХ и Србија централни троугао балканске политике

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је у интервјуу за "Анадолију" да би лидери три земље отворена питања решавала најбоље сами без било чијег мешања са стране. Истиче да мисли да у том балканском троуглу нико четврти није потребан.

Дачић је у интервјуу за Анадолију рекао да би лидери три земље отворена питања решавала најбоље сами без било чијег мешања са стране.

"Србија жели политичку стабилност у региону, разговоре и дијалог, те да гледа у будућност, при томе неће мењати своју политику и реторику и неће дозволити да је било ко понижава", рекао је Дачић у одговору на питање о актуелној полемици између политичара у Босни и Херцеговини и Србији о питању обележавања годишњице геноцида у Сребреници.

Дачић је истакао да је Влада Србије, како је рекао, сви ми, уложили много у политичку стабилнот у региону.

"Покренули смо и дијалог са Приштином, Вучић је био у Сребреници, тамо је замало избегао убиство, а до дана данашњег нико није саопштио ни ко га је напао, нити ко је то организовао"“, рекао је министар Дачић.

Подсетио је и да је свет поздравио одлуку премијера Вучића да прошле године присуствује обележавању годишњице у Сребреници, те додао да је Србија донирала Сребреници одређена средства, „не да би, како они кажу, купила неку њихову наклоност, него да би помогла развој тог краја“.

"„Цео свет је поздравио такве кораке, а начелник општине Сребреница, очигледно у договору са Бакиром Изетбеговићем и делом бошњачких политичара, намерно држи ратно-хушкачку реторику, која неда да се води политика помирења, него нас стално враћа у конфликте из прошлости. Ми смо отворени за разговоре, али Србију нико понижавати неће"“, поручио је Дачић.

Говорећи о Предлогу резолуције о Сребреници упућене Народној скупштини Србије, коју су предложиле посланичке групе ЛДП-СДА Санџака и ЛСВ-Зелена странка, Дачић је истакао да је српски парламент једини, у којем седе представници свих народа бивше Југославије, који је осудио злочине над неким другим народом.

"„Када Парламент БиХ, Хрватске и други усвоје било који документ у којем се осуђује злочин против Срба, онда може неко евентуално нешто да нам приговори. Ми смо ту резолуцију или декларацију донели, позивајући се и на пресуду Међународног суда правде. А то што су неки посланици предложили сада, знате, оно што није прошло у Савету безбедности Уједнињених нација, па не очекујете ваљда да ће проћи у Скупштини Србије"“, рекао је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара