Кукан: Словачко председавање шанса за земље кандидате

Члан Европског парламента из редова словачких парламентараца и председник одбора ЕП за сарадњу са Србијом, Едуарад Кукан, изјавио је да ће Словачка, вођена сопственим искуством евроинтеграција, као председавајућа ЕУ у наредних шест месеци дати нову шансу за напредак процеса проширења.

"”Словачка мора да помогне враћању поверења када су у питању односи ЕУ са остатком света. Наше председавање отвара могућност да се инсистира на напретку у процесу проширења на Западни Балкан, да се да нови живот и перспектива односима у ширем региону. Словачка мора да искористи сопствено искуство интеграција и свој позитиван однос према најближим суседима, како би дошло до напретка у области визне либерализације и како би се наставили преговори са земљама кандидатима"”, поручио је Кукан.

Нагласио је да Словачака преузима председавање Унијом дванаест година пошто се и сама, у процесу проширења 2004. године, придружила Европској унији. Током свог чланства, Словачка је, према речима Кукана, сазрела, постала поносна на своја достигнућа и слави своје место које има у срцу Европе.

Словачка представља управо оно што је ЕУ потребно: политичку озбиљност, чврст европски дух и поверење у будућност. Словачка је у доброј позицији да води Европски савет и промовише вредности и добробити које проистичу из чланства у ЕУ”, наводи се у Кукановом саопштењу.

Кукан каже и да Европа мора да боље ради изнутра за добробит својих грађана и да постане још јачи играч на међународној сцени.

Када је у питању излазак Велике Британије из ЕУ, Кукан очекује да ће Словачка, као председавајућа Европским саветом до краја године, бити правдена у проналажењу решења које ће донети добробит за свих 27 држава чланица Уније.

"Словачка ради на проблему отварања поглавља"

Словачка је одмах наставила да ради на превазилажењу преосталих разлика у ставовима око отварања поглавља 23 и 24 у приступним преговорима са Србијом, рекао је Танјугу портпарол Министарства спољних послова Словачке Игор Скочек.

“Политика ширења спада међу приоритете словачког председавања Савету ЕУ, као што је наведено у недавно објављеном програму. Радимо на јачању веродостојности ове политике кроз одржавање замаха у процесу приступања”, нагласио је Скочек.

Истиче да је Холандија током председавања ЕУ предузела све напоре са циљем постизања консензуса међу 28 чланица Уније о отварању поглавља 23 и 24 са Србијом, а да је Словачка наследила веома добру основу за закључење тог процеса.

"“Ми смо одмах почели са наставком рада у правцу превазилажење одступања у ставовима. Охрабрени смо позитивним ставом свих страна и надамо се да ће овај процес моћи успешно бити завршен, како би Србија могла да настави рад на најважнијим критеријумима целог процеса преговора"”, нагласио је Скочек.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи