Јеремић: УН не успева да инспирише човечанство

У њујоршком Харвард клубу је одржана дебата кандидата Србије за генералног секретара УН и председника Евроазија групе Ијана Бремера на тему будућности мултилатерализма, а учесници дебате су том приликом разменили ставове и о низу важних међународних проблема, након чега су уследила питања публике.

Бремер је, како се наводи, посебно подвукао геополитички значај чињенице да „људи широм света губе поверење у своје институције“, додавши да такав развој ситуације свакако има утицаја и на Уједињене нације.

Јеремић је, додаје се, истакао да „морамо учинити све што је у нашој моћи како би УН поново служио својој сврси – управо због тога, наводи, наредни генерални секретар мора бити политички способан, оперативан и иновативан.“

У првом делу дебате било је речи о Јеремићевој платформи са 53 конкретна предлога, коју је кандидат Србије раније представио Генералној скупштини Уједињених нација.

Бремер је констатовао да се, нажалост, „у последње време место генералног секретара све више поистовећује са неефикасношћу“.

Јеремић је нагласио да реформа система мировних операција представља императив, при чему је изнео план о томе како омогућити боље достављање хуманитарне помоћи, спречавати сукобе и утицати на разрешење постојећих, као и о низу других питања које платформа садржи.

Јеремић је истакао да „по својој тренутној конфигурацији УН не успева да инспирише човечанство, док се све мање људи пита где су Уједињене нације када су вам најпотребније".

Због тога се, рекао је, могу чак чути и претпоставке да УН ускоро неће ни постојати, што је потребно променити.

Други део дебате Јеремића и Бремера био је посвећен пре свега политичким и економским последицама „Брегзита“, кризи на Блиском истоку и последицама које она оставља у виду све већег броја избеглица, као и уској повезаности безбедности и развоја.

На скупу је истовремено промовисано и најновије издање часописа „Хоризонти“, који две године издаје ЦИРСД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво