Политичке варнице око Сребренице

Иако је српски премијер на поруке из Сребренице да је српски државни врх непожељан у Поточарима, одговорио да Србија прихвата ту одлуку и да не жели никоме да прави проблеме, варнице из БиХ не престају. У отвореном писму српском премијеру, "Мајке Сребренице" поручују да су оне одлучиле да у Поточаре не може да дође нико од српских званичника који не признају геноцид.

Иако је камење 11. јула прошле године у Поточарима летело ка српском премијеру који је дошао да се поклони жртвама, "Мајке Сребренице" сада поручују Александру Вучићу да им је он украо тај дан. Од спремности да се поклони жртвама, за "Мајке Сребренице" важнија је квалификација злочина.

"Свако ко негира геноцид у Сребреници непожељан је у Поточарима 11. јула, то је наша одлука и нико нема право да се у то меша. Никад више нећемо допустити да се прошла година понови, јер 11. јул 2015. године је требало да буде наш дан, а ви сте га нама украли", наводи покрет "Мајке Сребренице".

Одговара Александар Вулин и са жаљењем констатује да су "Мајке Сребренице" дозволиле себи да постану део прљаве и лицемерне игре коју воде Ћамил Дураковић и Бакир Изетбеговић.

"Највећи грех Александра Вучића је што је преживео покушај убиства у Сребреници, што, изгледа, никако не могу да му опросте. Вучић је имао храбрости да дође у Сребреницу, да се поклони жртвама другог народа, што је храброст коју у себи не могу да пронађу ни Дураковић ни Изетбеговић, али, нажалост, ни 'Мајке Сребренице'", констатује министар у Влади Србије Александар Вулин.

Председник Владе о писму из Сребренице за сада се не изјашњава. На сличну поруку коју је јуче упутио начелник Сребренице Ћамил Дураковић одговорио је кратко.

"Желим најбоље могуће односе са Босном и Бошњацима, али је извесно да ни њима ни било коме другом нећу дозволити да гази Србију", поручио је председник Владе Србије Александар Вучић.

Због нових тензија највише ће испаштати грађани Сребренице, и Срби и Бошњаци, уверен је председник Скупштине општине Милош Миловановић. Уместо да траже кажњавање оних који су прошле године напали српског премијера, бошњачки политичари комеморацију жртвама користе, каже, за политичке циљеве.

"Мислим да нас то враћа много година уназад, то није добро за ситуацију у Сребреници, није добро одбити пружену руку Владе Србије и њеног премијера Сребреници и бошњачком и српском народу у Сребреници. Нажалост, мислим да је ово предизборна кампања јер имамо изборе 2. октобра", истиче председник општине Сребреница Милош Миловановић.

Срби из Сребренице Александра Вучића позивају да 12. јула у селу Залазје присуствује обележавању годишњице страдања српског становништва у тој општини.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво