Наришкин: Русија цени што Србија није увела санкције Москви

Председник Руске думе Сергеј Наришкин разговарао је у Москви са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић и том приликом поручио да Москва цени чињеницу да се Србија није придружила санкцијама које је ЕУ увела Русији.

Сергеј Наришкин је на састанку са Maјом Гојковић, која учествује на сдници Генералне скупштине Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње (ПС ЦЕС), рекао да Русија велики значај посвећује продубљивању вишеструке сарадње са српским партнерима.

"Веома ценимо принципијелан став Београда када је реч о антируским санкцијама које је увела ЕУ", рекао је Наришкин.

Како је додао, Москва је свесна огромног притиска који Вашингтон и Брисел тим поводом врше на Београд, преноси Тас.

Према његовим речима, важно је да политичко руководство и грађани Србије разумеју да је такав став о европским санкцијама (Русији), односно одбијање да се придруже тим корацима, потпуно у складу са националним интересима Србије и њеног народа.

Како је рекао, Москва никад није тражила од Београда да бира између Русије и ЕУ.

"Увек смо поштовали планове Србије у погледу интеграције са ЕУ. Русија никад није тражила од ваше земље да бира између Русије и ЕУ, као што је ЕУ радила са Украјином", нагласио је Наришкин.

Према његовим речима, жалостан резултат онога што се дешава у Украјини је резултат такве позиције ЕУ.

"За нас је, наравно, важно да приближавање Србије ЕУ, њена интеграција у ЕУ не омета и не спречава развој наших билатералних односа", напоменуо је Наришкин.

Приметио је да Србија и Русија имају добру сарадњу на различитим међупарламентарним платформама.

"У том смислу чак је и симболично што руска делегација предаје српској председавање Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње", истакао је председник Руске думе.

Србија је од Русије преузела шестомесечно председавање ПС ЦЕС на заседању те организације у Москви.

"Данас се завршава председавање Русије ПС ЦЕС. У складу са принципима ротације, председавање се предаје Скупштини Србије", рекао је Наришкин на заседању.

Према усвојеном календару, 48. пленарна седница Генералне скупштине ПС ЦЕС биће одржана од 29. новембра до 1. децембра у Београду.

Председавање ПС ЦЕС траје шест месеци и преноси се са једне земље на другу по абецедном реду, а чланови Скупштине су представници парламената Албаније, Јерменије, Азербејџана, Бугарске, Грузије, Грчке, Молдавије, Румуније, Русије, Србије, Турске и Украјине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво