Без консензуса за отварање поглавља 23

Поглавља 23 и 24 неће бити отворена данас, иако су званичници ЕУ до последњег тренутка покушавали да до тога дође, јавља дописник РТС-а из Брисела.

Холандија се надала да ће моћи да отвори та поглавља током свог председавања ЕУ, које истиче данас, али око тога није постигнут консензус свих земаља чланица, изјавио је представник холандског председавања за РТС.

Амбасадори земаља чланица су на свом састанку данас ипак разговарали о поглављима 23 и 24, али су само констатовали да због противљења Хрватске, али и Велике Британије, упркос ранијим најавама, неће бити могуће одржавање међувладине конференције на којој би била отворена та поглавља.

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у Бриселу је изјавила да изостанак одлуке о отварању поглавља представља непотребно успоравање Србије, која је испунила услове, али да то неће битније утицати на наставак процеса.

Постизање консензуса о том питању биће од сутра посао Словачке, која у другој половини године председава ЕУ. Словачки представници су најавили да ће отварање поглавља са Србијом бити један од приоритета њиховог председавања у политици проширења ЕУ.

Чланице ЕУ покушале су и у понедељак да постигну договор о отварању поглавља 23 (Правосуђе и темељна права) зато што првенствено Хрватска из "суштинских разлога" и Велика Британија "технички" због ситуације с Брегзитом нису дале сагласност да се то учини 30. јуна.

Хрватски премијер Тихомир Орешковић прецизирао је јуче да је реч о три услова која се односе на надлежност за суђења за ратне злочине, питање заштите мањина и сарадњу с Хашким судом.

Амбасадори Холандије, Словачке и Немачке у Србији изразили су подршку наставку процеса проширења ЕУ и наду да ће поглавља 23 и 24 у преговорима о чланству са Србијом "бити отворена што пре".

Поводом неотварања поглавља реаговао је први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић. Рекао је да је шокиран одлуком ЕУ: "Таква одлука је срамна, несхватљива и понижавајућа за Србију. Она је резултат политичке намере да се заустави или успори европски пут Србије."

Шефица преговарачког тима Србије Тања Мишšчевић истиче да је Београд спреман да отвори поглавља одмах, а да зависи од договора држава чланица када ће то бити.

У Бриселу данас ЕУ отвара поглавља 12 и 13 о безбедности хране и рибарству са Црном Гором, а са Турском поглавље 33 о финансијама и буџету.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво