Орешковић: Хрватска од Србије тражи исто што и друге чланице ЕУ

Хрватски премијер Тихомир Орешковић рекао је у Бриселу да се став Хрватске око отварања преговора ЕУ са Србијом у поглављу 23 није променио и да то што Хрватска тражи, траже и друге чланице.

Орешковић је прецизирао да је реч о три услова који се односе на надлежност за суђења за ратне злочине, питање заштите мањина и сарадњу с Хашким судом.

"То траже и друге чланице да се испуни", додао је Орешковић.

Холандско председништво ЕУ је намеравало до краја свог мандата који завршава 30. јуна у поноћ отвори преговоре са Србијом у поглављима 23 и 24. Међутим, још нема сагласности око заједничког става ЕУ за поглавље 23 - Правосуђе и темељна права.

Чланице ЕУ ни у понедељак нису постигле договор о отварању поглавља 23 зато што превасходно Хрватска из "суштинских разлога" и Велика Британија "технички" због ситуације с Брегзитом нису дале сагласност да се то учини 30. јуна.

"Одређене, мада неизвесне могућности још постоје да се и са Србијом отворе нова поглавља", објаснили су упућени функционери у Савету министара ЕУ, рекавши да Хрватска међутим није одустала од свог противљења регионалној надлежности српског суда за ратне злочине и захтевима за већа права хрватске мањине у Србији.

Ипак, како је речено, донекле је у расправи постигнут напредак, тако да би можда нешто више могло да се постигне до 30. јуна кад се поново састају Радна групa за суседство, проширење и Западни Балкан и Комитет сталних представника амбасадора земаља ЕУ који могу донети одлуку о томе.

Агенција Хина наводи да је хрватски министар спољних послова Миро Ковач у понедељак увече рекао да је, према информацијама хрватских преговарача, договор близу и да ће се преговори моћи да се отворити ако се испуне хрватски захтеви.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара