Николић: Немогуће да Хрватска заустави Србију на путу ка ЕУ

Председник Србије Томислав Николић рекао је да је немогуће да Хрватска заустави Србију, која је испунила све услове на путу ка Европској унији, јер је, "на сву срећу", ЕУ састављена од држава у којима постоји разум.

"Шта год ми учинили, а много смо учинили, Хрватска неким потезом увек покаже како је дочекала време када ће моћи да утиче на судбину Србије. Неприхватљиво је да једна држава може да заустави другу државу да уђе у ЕУ а која је испунила све услове", рекао је Николић након полагања венца на Споменик косовским јунацима у Крушевцу.

Говорећи о ставу Хрватске, поводом отварања поглавља 23 и 24, председник је рекао да се "изузев тих дневнополитичких употреба" уопште не секира због тога што "хрватска администрација понекад жели да покаже својим националистима како је и даље њихова".

"Можда ја нисам у праву кад кажем да велики део хрватских политичара и даље пажљиво ослушкује шта ултранационалисти у Хрватској мисле и говоре о неком проблему и нема храбрости да иступи са својом политиком", рекао је Николић.

Упитан о поруци градоначелника Сребренице да политички врх Србије није пожељан у Сребреници, Николић је напоменуо да "треба стално пружати руку помирења, све до руке понижења".

Председник је рекао да је у разговору с председавајућим Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем предложио да заједно оду и на српско стратиште и на стратиште муслимана, али да он то никада није прихватио.

Николић је рекао да цени све жртве и да их све треба ожалити, као и да су се у рату, који је био тежак и безуман, многи и Срби и представници других народа понели нечасно.

Према његовим речима, ако руководство БиХ, посебно људи које је изабрао бошњачки народ, сматра да не треба да имају добре односе са Србијом, онда тамо више не треба ићи.

На питање да ли ће му после британског "не" бити лакше да брани тезу "и ЕУ и Русија", Николић је указао да је то једина исправна теза "која нас је водила и којом ћемо се водити и даље".

"Немојте да мислите да се ја превише радујем кризи у ЕУ, зато што, како год да буде, ми као мала држава, која се протеклих година много ослонила на сарадњу са ЕУ, много ћемо страдати", нагласио је Николић.

Додао је и да би волео да ЕУ опстане и напредује.

"Ако ЕУ процени да смо испунили услове, постаћемо члан, ако нам постави услове које не желимо да испунимо, нећемо бити члан", закључио је Николић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво