Стојановић: Видовдан подсећа на важност опстанка на Космету

У знак сећања на кнеза Лазара Хребељановића и српске ратнике погинуле у бици с Турцима на Косову пољу 1389. године, Српска православна црква обележава празник светом архијерејском литургијом у манастиру Грачаници на Косову и Метохији. Затим ће бити одржан парастос косовским јунацима на Газиместану, а у Косовској Митровици биће откривен споменик кнезу Лазару Хребељановићу. Заједница српских општина кључна за опстанак Срба на Космету, поручују Срби на Видовдан.

Срби су стално под неком врстом притиска и стално пред изазовом опстанка на Косову и Метохији. Албанска јавност негодује због покретања повратничког насеља "Сунчана долина", као и због подизања споменика Кнезу Лазару у северном делу Митровице.

Потпредседник косовске владе Бранимир Стојановић каже за РТС да су Срби на тим просторима своји на своме и да је стално противљење многих радикалних Албанаца нешто са чиме су одрасли и на шта су навикли.

Један део албанске јавности каже да је споменик кнезу Лазару пројекат Заједнице српских општина, називајући је шовинистичком организацијом, а Стојановић на то одговара:

"Ти који су то рекли осликавају део своје политике и циља, и спровођења плана да Срби нестану одавде. Не би требало да буде ништа спорно да се постави српски симбол и противљење против тога је противљење против Срба", каже Стојановић.

Истиче да ће се Заједница српских општина сигурно формирати и да се, уз велики притисак Европске уније, помакло са мртве тачке.

"Надамо се да ћемо ускоро имати резултате. Очекују нас тешки разговори али решеност премијера Александра Вучића и српске владе гарант је да ће се то десити", истиче Стојановић.

Истиче да је свако обележавање сваког празника за Србе на Космету важно, а нарочито Видовдан.

Он је део наших идентитета, и то што су чинили наши преци је део понашања које треба да практикујемо данас, да жртвујемо највредније, рекао је Стојановић.

Истиче да ново време уместо жртвовања живота захтева улагање труда, рада, жртвовање сопствене сујете и сопственог времена.

"Да опстајемо на овим просторима, да се развијамо и економски јачамо и оставимо бољу ситуацију онима који долазе", рекао је Стојановић.

Коментаришући то што су припадници "Самоопредељења" јуче "маркирали" границу са Црном Гором, поставивши албанску заставу, Стојановић је рекао да је нажалост много оних који се баве само побадањем застава, а премало оних који се баве животом.

"Нема назнака да неко жели да промени живот и суживот", каже Бранимир Стојановић.

Говорећи о застоју у формирању Заједнице српских општина, Стојановић је рекао да се чека да Приштина откочи тај процес.

Стојановић је, после видовданске литургије у порти манастира Грачаница, на питање докле се стигло са формирањем ЗСО, одговорио да је очигледно потребан притисак Европске уније, пошто је тек после таквог притиска у Приштини почело поново да се прича о ЗСО.

Рекао је да верује да ће се тај притисак наставити, као и да ће врло брзо доћи до конкретних корака.

Ракић: Видовдан је симбол моралног уздизања српског народа

Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић поручио је да је овај празник симбол моралног уздизања српског народа у борби за опстанак и трајање.

"Ретки су дани, догађаји и датуми који се памте и после шест векова. Један такав који данас обележавамо је Видовдан. Празник који је уткан у биће сваког од нас", рекао је Ракић и позвао грађане да у што већем броју присуствују откривању споменика кнезу Лазару на Тргу Шумадија у Косовској Митровици.

Видовдан је, поручио је, симбол моралног уздизања српског народа у борби за свој опстанак и своје трајање.

"Свети кнез Лазар ће нас опет окупити као и небројено пута раније", навео је Ракић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво