И власт и опозиција озбиљно схватиле кампању на мрежи

Јесу ли ванредни парламентарни избори у априлу били први на којима је интернет имао важну, можда и одлучујућу улогу? Истраживачи тврде да је то врло вероватно и да су утицај интернета овога пута озбиљно схватили сви битни актери.

Двери и Дoста је било у парламент је увео - интернет. То тврде у Шер фондацији на основу истраживања о активностима странака на интернету у кампањи. И власт и опозиција озбиљно су схватиле кампању на мрежи, па се то одразило на резултате.

"Странке које нису биле активне у конвенционалним медијима су биле странке опозиције Двери-ДСС и Доста је било су две политичке опције које су биле суштински најактивније", указује Андреј Петровски, сајбер форензичар у Шер фондацији.

Ове две странке убедљиво су прве по активности на Фејсбуку, следе их напредњаци и радикали. На Твитеру кампања је била негативна, а на хаштагу #izbori2016 највише се појављивала Левица Србије, потом ДЈБ, СНС и ДС.

"Због тога што је ово најјактивнија кампања на интернету, а можда то најбоље одсликава стање у традиционалним медијима у Србији", сматра Петровски.

На интернет порталима традиционалних медија највећи простор имали су фаворити.

"Они који су победили на изборима највише су се помињали као актери или носиоци листа на порталима", објашњава Јан Красни са Филолошког факултета у Београду.

Посебна битка водила се коментарима на текстове. Истраживачи су приметили да се поједини понављају на различитим порталима. Ипак, не тврде да је све то потекло из једног центра а утицај коментара на резултат избора нису мерили.

"Не треба сумњати да постоји оркестрирање са различитих страна, пуно различитих оркестара, али се не може закључити на основу оркестара каква ће музика бити после избора", додаје Красни.

Музика после избора свира се офлајн - пошто убеде бираче на интернету, странке своје активности на мрежи знатно утишају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи