Сребреница, препреке на путу помирења

Организациони одбор за обележавање годишњице злочина у Сребреници одлучио је да је државни врх Србије непожељан 11. јула на комеморацији у Поточарима. Начелник Општине Сребреница Ћамил Дураковић објашњава да таква одлука није усмерена директно против државног врха Србије него против, како каже, свих који негирају геноцид. Премијер Александар Вучић каже да су представници Србије разумели поруке из Сребренице.

Пре готово годину дана прво је покушај помирења пао у сенку каменовања, када је у Сребреници нападнут српски премијер. Онда су само четири месеца од напада улицама тог места шетали српски и бошњачки званичници и стигла најава да ће Влада Србије Сребреници донирати пет милиона евра. Тај дан је Ћамил Дураковић оценио готово историјским.

Данас као да се историја враћа корак назад, макар она у вези са обележавањем годишњице злочина у Поточарима. Гости из Београда 11. јула тамо нису добродошли.

"Сарадња са Србијом је неспорна и ми ћемо увек зажелети добродошлицу Вучићу и Влади Србије у односима Сребреница–Србија. Овде је реч о меморијалном центру и тамо где породице имају ексклузивно право рећи да или не", поручује начелник Општине Сребреница Ћамил Дураковић.

Објашњава и разлог: "Не желимо непријатност онима који негирају геноцид нити породице желе да они буду ту и да произведу ту непријатност."

Број страдалих Бошњака на том простору до сада није прецизно утврђен, отуда и различита гледишта. За Београд је то страшан злочин, не и геноцид. Скупштина Србије усвојила је 2010. године Декларацију којом је тај злочин осуђен.

"Они су код нас увек добродошли, и ми смо били добродошли код њих пре неколико месеци. Дураковића доживљавам као пријатеља Србије, свог доброг познаника, он је у Београду и Србији увек добродошао", рекао је премијер Александар Вучић.

Додаје да о Сребреници мисли исто што и прошле године и, каже, увек би исто рекао. Напомиње да разуме све што кажу јер, додаје Вучић, имају право да некога желе и не желе.

"Нећемо да правимо проблем. Прихватамо идеју да смо вишак у Сребреници", наглашава Вучић.

"Ако ви хоћете од дубоке људске солидарности, дубоке потресености нечијом жртвом и поштовања жртава да правите политику, нека буде на нашу душу, али, ево, сви представници бошњачког народа су добродошли у Братунац", наглашава министар за рад Александар Вулин.

Председник Српске, на чијој се територији налази Сребреница, поручује да на церемонији у Поточарима неће бити политичара из Бањалуке.

"Свет мора да зна да је ово њихова одлука, и да је на овај начин показан и презир и цинизам, и доказ је да они не желе никакву врсту помирења. Сребрница је у Републици Српској, државно руководство Србије је добродошло у сваком погледу и у Сребреници. Ово показује право лице Дураковића и његових партнера који су ћутали и нису ништа урадили на тему напада на премијера Вучића", напомиње председник Републике Српске Милорад Додик.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић сматра да је одлука да је државни врх Србије непожељан на комеморацији у Поточарима – лицемерна и корак уназад у односима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво