Одложена расправа о ребалансу буџета

Седница Скупштине Србије на којој би требало да се расправља о Предлогу ребаланса буџета прекинута и биће настављена сутра. Опозиција тражи изјашњавање Одбора за финансије. Усвојен сет “шенгенских” и антикорупцијских закона, као и измене Закона о високом образовању.

Седница Парламента на којој је требало да се расправља о ребалансу буџета прекинута је и биће настављена сутра у 10 сати због примедби опозиционих посланика да се Одбор за финансије није изјаснио о том документу.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић најавила је да ће седница скупштинског Одбора за финансије бити одржана сутра у 9.30 сати.

У сутрашњем наставку седнице министарка финансија Диана Драгутиновић, како је планирано, образложиће предлог ребаланса буџета.

Ребалансом буџета предвиђено је да укупни приходи износе 650,17 милијарди динара, расходи 695,95 милијарди динара, док дефицит треба да буде повећан за око 4,8 милијарди динара. 

У односу на планирани буџет за ову годину, приходи у ребалансу биће већи за 10,5 милијарди динара, али ће и расходи бити повећани за 15,4 милијарде динара.

Повећању расхода допринело је и издвајање додатних средства од седам милијади динара за субвенције пољопривреди.

Повећани су и издаци за изградњу обилазнице око Београда и аутопута на Коридору 10, у укупном износу од 2,3 милијарде динара, а обезбеђено је и 1,97 милијарди динара за инвестиције и оснивачки улог у заједничко предузеће са Фијатом.

Допуна буџетске резерве 

Предложено је и обезбеђивање додатних средстава за текућу буџетску резерву, пошто су средства планирана за ову годину углавном искоришћена за председничке и парламентарне изборе (2,9 милијарди динара).

Дотације и трансфери у структури укупних расхода буџета Србије за 2008. годину чине 33,3 одсто, односно 247,5 милијарди динара. Од тога дотације организацијама обавезног социјалног осигурања укупно износе 178,7 милијарди динара.

Расходи за запослене биће смањени за 1,18 милијарди динара и износиће укупно 166,6 милијарди динара.

У образложењу предлога ребаланса наводи се да се повећање прихода очекује на основу остварене наплате прихода у првих осам месеци ове године и наставка позитивног тренда макроекономских кретања. Према тим очекивањима, раст бруто домаћег производа (БДП) у Србији би требало да буде седам одсто, инфлација 9,5 процената, дефицит текућег рачуна 18,3 одсто, реални раст просечне зараде шест одсто, раст броја запослених 0,1 одсто и раст продуктивности 6,9 одсто.

Планирано је да се порески приходи повећају на 606,5 милијарди динара са првобитно планираних 596,2 милијарде динара. Приход од акциза ће бити мањи за девет милијарди динара и износиће 102,3 милијарде динара.

Приходи од царине повећаће се са 61,6 милијарди динара на 70,4 милијарде динара. Остали порески приходи износиће 5,9 милијарди динара, а непорески приходи 43,7 милијарди динара.

Средства за покривање дефицита 

Фискални дефицит требало би да буде покривен, пре свега, приватизационим приходима који нису потрошени али и средствима акумулираног суфицита пензионог фонда, који ће послужити за покривање повећања пензија.

Министарства финансија, одбране као и министарство за Национални инвестициони план, уштедела су највише буџетских средстава, док су највеће издатке имала министарства за инфраструктуру и за рад и социјалну политику, због пензијских трошкова.

Влада Србије је предложила усвајање ребаланса буџета по хитном поступку ради обезбеђења неопходних услова за финансирање рада државних органа и организација обавезног социјалног осигурања.

Предложено је и да ребаланс буџета ступи на снагу дан након доношења како би се омогућила исплата пензија увећаних за 10 одсто и субвенција за пољопривреду.

Дневни ред седнице Парламента обухвата и предлоге о давању сагласности на одлуке о изменама и допунама финансијских планова за 2008. годину, а односе се на Републички фонд за пензионо и инвалидско осигурање, Националну службу за запошљавање и Републички завод за здравствено осигурање.

Посланици ће расправљати и о Предлогу закона о отпису камате на доспеле обавезе по основу одређених пореза и доприноса за обавезно здравствено осигурање.

Усвојени "шенгенски" и антикорупцијски закони

Пре расправе о ребалансу буџета, посланици су усвојили пакет закона који су неопходни да би Србија доспела на "белу шенген листу", као и сет антикорупцијских закона. Тиме је завршена прва седница редовног јесењег заседања.

Законом о заштити података о личности, који су подржали посланици владајуће већине и Либерално-демократска партија, детаљно је уређена заштита података о грађанима, обрада и коришћење ових података, као и права грађана на увид у своје личне податке.

Скупштина је усвојила још два закона који су услов за укидање виза - о странцима и о заштити државне границе. Та два закона су, поред странака владајуће већине, подржали и посланици ЛДП и ДСС.

Законом о странцима, Србија ће први пут као самостална држава регулисати питања уласка, кретања и боравка странаца на својој територији. Решења из тог закона компатибилна су са стандардима из Шенгенског споразума, уласку и кретању странаца у ЕУ.

Циљ Закона о заштити државне границе јесте заштита неповредивости државне границе, спречавање ширења прекограничног криминала, заштита здравља и живота људи и животне средине, као и спречавање нелегалног преласка државне границе и илегалне миграције.

Законом о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, уређују се услови под којима се правоснажно осуђеном лицу може одузети имовинска корист стечена криминалом.

Други од усвојених антикорупцијских закона је Закон о одговорности правних лица за кривична дела. За закон су, поред владајуће већине, гласали и посланици ЛДП.

Законима о формирању Агенције за борбу против корупције, као и о финансирању политичких странака, предвиђа се обавеза функционера да пријаве целокупну имовину, а контрола страначких финансија поверава Агенцији. И та два закона, уз владајуће странке, подржала је и ЛДП.

Најважније надлежности Агенције за борбу против корупције биће надзор над спровођењем Националне стратегије за борбу против корупције и Акционог плана, решавање о сукобу интереса, вођење регистра функционера и њихове имовине, обављање послова у складу са законом којим је уређено финансирање политичких странака, међународна сарадња у борби против корупције.

Измене Закона о високом образовању

Посланици су данас усвојили и измене Закона о високом образовању, којима је предвиђено смањење броја бодова потребних за упис на следећу годину факултета за студенте који се финансирају из буџета. Измене предвиђају и да рангирање студената буде препуштено факултетима.

Законским изменама број бодова потребних за упис године и прелазак на буџетско финансирање биће смањен са 60 на 42 бода за школску 2007/08 годину. За студенте у 2008/09 години биће потребно 48, а за студенте у 2009/10. години 54 бода.

Саставни део закона постао је и амандман посланика листе "За европску Србију" Јагоде Јорге којим се за прелазак на буџетско финансирање поред бодова предвиђа и рангирање студената.

Амандман предвиђа да самофинансирајући студент може да настави студије у статусу студента "на буџету", ако је остварио најмање број бодова потребан за упис у наредну школску годину, али и ако се рангира у оквиру укупног броја студената чије се студије финансирају из буџета. Тај број утврђује се општим актом високошколске установе, наведено је у том амандману.

Закон је по хитном поступку стављен на дневни ред како се не би десило да се велики број студенета нађе у ситуацији да по досадашњим решењима не може да упише наредну годину, али и због имплементације Болоњске декларације која захтева прилагођавање.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво