"ЕУ сада има друге бриге, али могуће отварање поглавља у јуну"

Нова блокада од стране Хрватске отварању поглавља са Србијом није питање односа Хрватске према Србији, већ питање односа те земље према свим другим државама чланицама које то не подржавају, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић.

На питање новинара о новој блокади Хрватске отварању поглавља са Србијом и да ли она могу до 30. јуна да буду отворена, Ивица Дачић је рекао да је технички све могуће.

Ипак, сматра да ЕУ у овом тренутку има друге бриге и да отварање поглавља није главна брига.

"Мислим да је у интересу саме ЕУ да изађе у сусрет што бржем отварању поглавља, јер земље Западног Балкана насупрот Великој Британији све имају интерес да што пре постану чланице ЕУ. Од самог почетка нисмо желили да нас Хрватска условљава био чиме, нити смо због отварања поглавља желели да прелазимо црвену линију у нашим односима са ЕУ. Ово није сада питање односа Хрватске према Србији, већ питање односа Хрватске према свим другим државама чланицама које то не подржавају", рекао је Дачић.

Додао је да Србија очекује да се пронађе решење, али да то сада није најважније питање.

"Уколико може да се отвори у јуну, уколико не, то ће се десити у јулу или неком другом месецу", истакао је Дачић.

Говорећи о одуговлачењу у процесу формирања владе Дачић је рекао да нема никаквог одугловачења са процесом формирања нове владе, већ да је реч о томе да због згуснутог распореда мандатара Александра Вучића не постоји датум када би то могло да буде обављено.

"Не могу да говорим у име премијера, али премијер се спрема у посету Белорусији, тамо ће бити два дана, након тога нас чека 4. јула у Паризу Самит земаља Западног Балкана са ЕУ, веома важан догађај, пре тога смо имали посету кинеског председника. Овде није реч о томе да неко сада одуговлачи намерно, него је реч о томе колико он жели да заиста направи најбољи избор. Вероватно му треба више времена, јер од свих обавеза које сам навео видите да не постоји датум када бисте то могли да обавите", рекао је Дачић.

Каже да по питању другог круга консултација са мандатаром нема ништа ново да саопшти, да он сваки дан разговара са Вучићем о дневним и оперативним стварима, спољној политици, функционисању владе, али да оно што је најављено у медијима као други круг разговора нису имали.

"Зависи од динамике премијера када ће то бити на дневном реду. Са наше стране је неспорна жеља да наставимо нашу сарадњу, сматрамо да је то у најбољем интересу Србије, а на премијеру је да дефинише динамику и рокове и начин на који бисмо учествовали у власти", рекао је Дачић.

Упитан да ли ће бити у влади, Дачић је рекао да је то питање за Вучића.

Случај Либија - ствар нове владе

Дачић je рекао да Србија још није добила извештај либијске државе о погибији два службеника наше амбасаде у Триполију, да су на основу те чињенице већ састављени неки предлози, али да је то ствар нове владе.

"Сада говорим о нечему што би вероватно требало да уради следећа влада, не бих да прејудицирам одлуку следеће владе", рекао је Дачић oдговарајући на питање шта је са случајем погибије два службеника у нашој амбасади у Триполију.

Упитан за именовања нових амбасадора, Дачић је поновио да је и то питање за нову владу, подсећајући на дипломатску праксу да се не саопштавају имена амбасадора пре него што добију агремане.

Навео је да је одређен и нови шеф мисије при ЕУ који треба да добије агремане, односно одобрења свих држава чланица ЕУ.

"И не бисмо ни улазили у ове полемике ко је и због чега опозван, да Лопандић није послао писмо. Влада Србије има пуно право и власна је да доноси одлуке о именовању и опозиву и излишно је да било шта даље о томе говоримо", навео је Дачић.

Додао је да ће свакако бити промена у дипломатско-конзуларним представништвима, да ће бити нових имена, попуњавања места.

"Биће потребна реформа дипломатије и нови закон о спољним пословима, подмлађивање дипломатског кадра. Ја нисам задовољан тиме, 20 одсто шефова дипломатско-конзуларних представништава је у пензији. То тако више не може, мора да се обнови дипломатски кадар", нагласио је Дачић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво