Још рано за пут у Подгорицу

Одлуком о признавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије, Црна Гора се директно умешала у унутрашње ствари Србије и прекршила међународно право, изјавио је председник Борис Тадићу интервјуу црногорској државној телевизији.

За Србију нема исти значај одлука коју о признању независности Космета донесе Црна Гора, која се са њом граничи, или нека страна државе каква је Федерација Микронезија, рекао је председник Србије.

Овом одлуком се Црна Гора директно умешала у унутрашње ствари Србије. То је исто као када би Србија сада признала независност Боке Которске и то би било директно мешање у унутрашње ствари друге државе релативизијући њене државне границе, изјавио је председник Србије у интервјуу црногорској државној телевизији.

Признајући независност једном делу територије неке државе, како је казао, доводи се у питање интегритет друге државе.

"Тачно је да Влада Црне Горе доноси одлуке у складу са својим интересима, али она (одлука)задире и у интересе Србије и  доводи у питање националне интересе суседне државе", казао је Тадић и поручио да у таквим  случајевима Србија мора реаговати.

"У евентуалним преговорима влада Црне Горе и Македоније о утврђивању државне границе са такозваном државом Косово, директно се мења интегритет државе Србије, нашта ми не можемо ћутати и свако ко има елементарног знања о политици, зна ту чињеницу", изјавио је председник Србије.

Коментаришући одлуку Владе у Београду да откаже гостопримство црногорској амбасадорки Анки Војводић, Тадић је казао да је то крајње рационално измерена, политичка, одлука којом Влада Србије одговара на одлуке суседних влада, које су супротне њенин интересима.

Тадић није желео да понови оцену шефа српске дипломатије Вука Јеремића да је црногорско признавање независнсти Косова "нож у леђа Србији", али је рекао да "у сваком случају то није акт велике љубави и пријатељства према Србији".

Председник Србије рекао је да није био задовољан односима Србије и Црне Горе и пре одлуке владе у Подгорици да призна независност Косова и да не би одбио позив да дође у посету Црној Гори, али да још није дошло време за то.

То време ће свакако доћи, али још је рано, казао је Тадић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво