Јоксимовићева: Без битнијег одраза на европски пут Србије

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да би одлука Британаца да изађу из Европске уније могла да доведе до извесног редефинисања односа унутар ЕУ, али да се неће битније одразити на европски пут Србије. Немачки амбасадор у Србији Аксел Дитман рекао је да Немачка снажно подржава европски пут Србије.

Јоксимовићева је истакла да "то не мења много на ствари", да верује да неће битно променити динамику отварања поглавља, те да, ако поглавља са Србијом не буду отворена до краја овог месеца, до када Холандија председава, то ће се десити у јулу.

"То се неће битније одразити на наш пут у ЕУ. Ми смо европске интеграције постигли као инструмент за наш напредак и наш развој и очекујемо да се ЕУ консолидује у својим вредностима и да се тај процес у најбољем интересу грађана Србије настави", рекла је министарка Јоксимовић новинарима у Београду.

Одлука Британаца није изненађење, рекла је министарка, и навела да се та могућност могла очекивати оног момента када је расписан референдум.

"Постоји опција А и опција Б. Грађани су се определили за излазак из Уније, и то на неки начин јесте изненађење, које ће довести до неког редефинисања односа унутар ЕУ, али за Србију то заиста не мења пуно на ствари", рекла је министарка.

Јоксимовићева је приметила да се евроскептици широм Европе радују, јер сматрају да је то велики ударац од ког се ЕУ неће опоравити.

"Ја заиста нисам склона да верујем у то. Верујем да ће Европа да тежи темељним вредностима на којима је и заснована, а које су врло често биле заборављене због тога што су неки стереотипи превладали. Оно што је било најважније за све земље које су чланице ЕУ су економија, напредак у економском смислу, и све то су земље које су од средње развијених чланством у ЕУ постале високо развијене земље", рекла је министарка.

Јоксимовићева је додала да су политичка снага и видљивост која се добија чланством у ЕУ ствари које не треба да заборавимо и да нас те вредности опредељују да наставимо јасан европски пут.

"Важно је да спроводимо реформе у домену наше унутрашње политике. Евроинтерграције посматрамо као део наше унутрашње развојне политике, јер само кроз европске интеграције и реформе ми можемо да допринесемо и јачању владавине права и стабилнијој економијии и отварању радних места, инвестицијама", рекла је Јоксимовић.

Она је, обраћајући се на обележавању 15 година немачко-српске развојне сарадње, рекла да се нада да ће Немачка и даље подржавати Србију на њеном европском путу.

Немачки амбасадор у Србији Аксел Дитман рекао је да Немачка снажно подржава европски пут Србије и главни циљ је да она буде спремна за улазак у ЕУ.

Дитман каже да је Србија од 2000. године укупно одобрила за важне пројекте у Србији 1, 6 милијарди евра.

"Те пројекте спроводили смо у сарадњи са Развојном банком и ГИЗ-ом а у циљу јачања различитих процеса, у области инфраструктуре, енергетике, помагали смо снабдевање пијаћом водом, јачање институција, владавине права", рекао је Дитман додајући да су то веома значајни пројекти посебно за општине у Србији.

Како је навео, главни циљ је да Србија буде спремна за улазак у ЕУ. У току 2015. године Немачка је издвојила додатних 100 милиона евра за различите пројекте, рекао је Дитман.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво