Дитман: Европска унија остаће снажна

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман каже за РТС да је одлука Велике Британије да изађе из Уније велики ударац за ЕУ. Истиче да је Немачка заједно са свим чланицама ЕУ усвојила одлуку о отварању преговарачког процеса са циљем да Србија постане чланица Уније и додаје да се у томе ништа не мења.

После објављивања резултата референдума, пажљиво се чекао став Немачке. Канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је то ударац Европи и позвала чланице да не извлаче брзоплете закључке.

Господине Дитман, британски брод одлучио је да плови ван вода ЕУ. Да ли се вратила историја ЕУ уназад, како кажу неки аналитичари? 

Ми веома жалимо због одлуке Велике Британије да напусти Европску унију, то је велики ударац. Сада ћемо заједно са нашим партнерима у ЕУ изанализирати ту одлуку. Основ остаје Европска унија, а дубоко смо уверени да ова питања, велике изазове, борбу против тероризма, мигрантску кризу, економска питања можемо само заједно да решимо. За нас се, дакле неће ништа променити.

Може ли ЕУ из овога да извуче неку поуку како не би и друге земље кренуле за Великом Британијом?

Као што сам рекао, ми ћемо сада детаљно анализирати сва дешавања. Уверени смо да ће ЕУ остати снажна и да ћемо само заједно моћи да решимо ове изазове.

На које место таква одлука спушта причу о проширењу Уније?

Ми смо у ЕУ заједно са свим чланицама, усвојили одлуку о отварању преговарачког процеса са циљем да Србија постане чланица Уније. У томе се ништа не мења и остајемо при тој одлуци.

Може ли Србија да очекује отварање поглавља 23 и 24 до краја холандског председавања?

Немачка се залаже за што хитније отварање поглавља 23 и 24. Сматрамо да су кључна за наставак спровођења реформи јер је суштина тих поглавља јачање владавине права. То се односи и на независност институција, борбу против корупције, слободу медија. Ми смо оптимистични да ћемо што пре отворити ова поглавља.

 Да ли што пре значи за време холандског председавања?

Ми интензивно радимо на томе у Бриселу и залажемо се за то.

Петнаест година је развојне сарадње Немачке и Србије. Ако бисмо их поделили на три дела,то би била општинска инфраструктура, финансијски сектор и енергетски сектор. У те области су одлазиле немачке инвестиције и кредити. Шта је урађено?

Петнаест година из моје перспективе јесте јасан показатељ блиске сарадње две земље. Немачка је дала 1,6 милијарди евра за важне пројекте и ми желимо да помогнемо Србији у важним реформама. Конкретно за грађане то значи да смо на пример успели да обезбедимо снабдевање водом за милион и по људи, успостављен је систем даљинског грејања за 40 општина, то су велики пројекти. Радимо и на успостављању система дуалног образовања. Желимо да допринесемо образовању високвалификованих радника јер самим тим можемо да поспешимо производњу високо квалитетних производа.

Око 100.000 малих привредника је добило кредите. Да ли сте задовољни трошењем средстава? Да ли су трошена сврсисходно?

Ми за сваки пројекат имамо по једног партнера, са којим радимо на изради и спровођењу пројекта. Само заједно можемо успети да сврсиходно користимо новац за добробит грађана. Ми рецимо сада седам милиона евра улажемо за побољшање воде у Палићком језеру, да у њему може да се плива, а што ће допринети и развоју туризма.

Дозволите ми да додам, ми желимо и да славимо јубилеј наше развојне сарадње. Данас у 11 часова код коња или Код Кнез Михајла биће вашар, представа, садржај за децу, породице, сви су позвани, желимо заједно да славимо.

У Србији обично славе кад дође немачки инвеститор јер он, кажу, долази да остане и улаже у производњу. Ваше компаније запошљавају више од 30.000 људи. Можемо ли очекивати нове инвестиције како то најављују наши званичници?

Око 350 немачких компанија које су у Србији, уложиле су 1,8 милијарди евра. Ја сам оптимистичан да ћемо успети да привучемо још немачких привредника. Важно је да се настави процес реформи како би се створили услови за то - економске реформе, доста је већ урађено, затим јачање владавине права, ефикасности судова. То је оквир да би инвеститор донео одлуку да инвестира у Србији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво