СНС и ЛДП формирају власт на Врачару, седница прекинута

За председника Скупштине општине Врачар изабран је Михајло Групковић (ЛДП), кога је предложила одборничка група Српске напредне странке. За Групковића су гласала 23 одборника, од укупно 45. Прекинута конститутивна седницa, јер нису завршене консултације о кандитату за председника општине. Групковић поручио да ће инсистирати да у преговорима о будућем председнику те општине учествују све странке.

Одборник СНС-а Угљеша Мрдић рекао је, образлажући тај предлог на конститутивној седници општинске скупштине, да СНС показује да је спремна на компромисе за добробит Врачара.

ЛДП је на изборе на Врачару изаšшао заједно са ДС-ом, СДС-ом, Новом странком, СДУ и Левицом Србије на листи "Врачар слободно".

Новоизабрани председник Скупштине општине прекинуо је конститутивну седницу, јер нису завршене консултације о кандитату за председника општине.

Додао је да ће одборнике писаним путем обавестити о новом термину седнице.

Претходно је проглашена пауза у раду, јер је гласање било отежано будући да је један одборник напустио заседање.

Новоизабрани председник СО Врачар Михајло Групковић рекао је да ће инсистирати да у преговорима о будућем председнику те општине учествују све странке.

"Инсистираћу да све странке покажу спремност на компромис и конструктиван однос према нашој општини како бисмо добили ефикасну и најбољу власт", рекао је он новинарима након седнице на којој су изабрани председник скупштине и секретар општине Врачар.

Упитан из које странке треба да дође како би општина била ефикасна, Групковић је одговорио да о томе треба да сви заједно да одлуче.

"Који год предлог подржи највећи број одборника, ја ћу то прихватити", рекао је Групковић.

Како је истакао, он очекује од ДС да пристане на компромис као што је то учинила и СНС како Врачар не би добио принудну управу и како не би дошло до нових избора.

На инсистирање да појасни шта мисли под компромисом, Групковић је рекао да Врачар после консултација треба да добије озбиљну и ефикасну власт, а не већину која би се распала до прве наредне седнице.

Бранимир Кузмановић из ДС-а, који је био Групковићев противкандидат, оценио је да Групковићев аргумент не стоји.

"Очигледно је да могу 23 одборника да гласају за мене или за Групковића, у оба случаја се неће уводити привремене мере, тако да образложење да се неко кандидује да се не би увеле привремене мере не стоји", рекао је Кузмановић уочи гласања, приметивши да би увођење привремене управе било најлошије решење.

Одборници СО Врачар у наставку седнице требало би да изаберу и председника општине, његовог заменика, чланове општинског већа, секретара, као и чланове радних тела. 

Одборник СНС Угљеша Мрдић рекао је новинарима после седнице да на Врачару неће бити принудне управе, као ни нових избора.

У међувремену, градски одбор ДСС-а је саопштио да та странка није учествовала у формирању власти на Врачару, нити ће бити део власти.

Покрет "Доста је било" саопштио је да су грађани Врачара преварени "уласком Либерално-демократске партије и Левице Србије у дил са СНС-ом". 

Конститутивна седница врачарске скупштине, која је била заказана за 10. јун, тог дана није одржана, већ је одложена због недостатка кворума, с обзиром на то да су се на седници појавили само одборници са листе "Александар Вучић – Србија побеђује", СПС-a и одборник ЛДП-a, али не и одборници ДС-a и ДЈB.

Рок за конституисање општинске скупштине је 25. јун до поноћи, а уколико се тај посао не обави до тог датума, Скупштина града је у обавези да уведе привремени орган и распише поновне изборе.

Иначе, ДС и Покрет "Доста је било", након дугог преговарања, потписали су 1. јуна споразум о управљању општином Врачар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво